KINA FINO OPOMENULA TURSKU: Ruski suhoj je leteo nad Sirijom, imao je pravo na to
Foto: Anadolia

Diiplomatski

KINA FINO OPOMENULA TURSKU: Ruski suhoj je leteo nad Sirijom, imao je pravo na to

Planeta -
Obaranje ruskog bombardera Su-24M od strane Turske predstavlja gubitak za međunarodnu antiterorističku kampanju, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lej.

"Nadamo se da će sve strane biti u stanju da unaprede saradnju i koordinaciju i preduzmu odlučnu akciju u cilju izbegavanja ovakvih tragedija u budućnosti", naveo je kineski diplomata.

On je primetio da je ruski avion u Siriji izvodio letove u sirijskom vazdušnom prostoru uz dozvolu sirijske vlade, prenosi Itar-Tass.

"Oboren je tokom misije uništavanja terorističkih meta u Siriji", rekao je on i podsetio da je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju koja ovlašćuje sve zemlje učesnice kampanje da preduzmu sve neophodne mere za borbu protiv terorističkih snaga, uključujući i Islamsku državu", rekao je Lej.

Turska vojska oborila je ruski bombarder iznad sirijske teritorije 24. novembra pri čemu je jedan pilot poginuo, a drugi je spasen. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je to neprijateljskim aktom i zabijanjem noža u leđa Rusiji.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja