KINA PREDSTAVILA ORUŽJE BUDUĆNOSTI: Za ove lasere Ratovi zvezda su mačji kašalj
Foto: Wikipedia

Moćan sistem

KINA PREDSTAVILA ORUŽJE BUDUĆNOSTI: Za ove lasere Ratovi zvezda su mačji kašalj

Planeta -
Kineska vojska prikazala kako laser precizno uništava leteće mete i dronove nad vojnim poligonom

Kina je predstavila na državnoj televiziji domaće lasersko oružje i demonstrirala laserski oružani sistem LAG II (Low Altitude Guard – Čuvar niskih visina).

Sistem je montiran na prikolicu s točkovima, koju vuče drugo vozilo. Čim se postavi na položaj, sistem uz pomoć elektro-optičkog senzora pretražuje nebo u potrazi za metama ispod zaštitne kupole.

Pošto senzor automatsiki zahvati više meta, operator ručno bira koje mete će biti uništene. Laser gotovo u sekundi pregreje deo mete, koja se zatim raspada u letu. U slučaju bežične povezanosti s radarskim sistemima za detekciju, LAG II potencijalno može da uništava i daleko brže mete, uključujući i artijlerijske granate. Pošto prethodni sistem, LAG I, ima laserski zrak toliko jak da može da uništi mete udaljene 2 kilometra za dve sekunde, pretpostavlja se da je LAG II još ubitačniji.

Ova nova oružja poznata su i pod nazivom "oružja direktne energije", a primarni zadatak im je uništavanje dronova ili ciljanje specifičnih delova na većim ciljevima kako bi ih onesposobili.

Ne samo da su dokazano delotvorni, nego je i cena svakog pojedinačnog laserskog zraka relativno jeftina u odnosu na konvencionalno oružje potrebno da se postigne isto dejstvo, zbog čega će ga u budućnosti koristiti sve više vojski širom sveta.

(Nacionalnageografija.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track