KISINDŽER: Sa Islamskom državom se ne pregovara već je treba uništiti
Foto: AP

Kratko i jasno

KISINDŽER: Sa Islamskom državom se ne pregovara već je treba uništiti

Planeta -
Bivši američki državni sekretar i jedan od najuticajnijih svetskih diplomata Henri Kisindžer (92) u jednom intervjuu govorio je o trenutnom stanju u svetu.

Osim što je kritikovao aktuelnog američkog predsednika Baraka Obamu i predsedničkog kandidata Donalda Trampa, osvrnuo se i na ideju o pregovorima s Islamskom državom.Kisindžer se i samoj pomisli na tako nešto protivi jer smatra da neprijatelj treba biti uništen."Tokom Drugog svetskog rata niko se nije pitao koje su opcije za pregovore s Hitlerom. Reč je o organizaciji koja je povezana s ubistvima talaca, što su i dokumentovali snimcima", rekao je. Dodao je da zbog svega navedenog definitivno ne misli kako je Islamska država organizacija s kojom treba pregovarati.

Islamska država, Foto: Profimedia
Islamska država, Foto: Profimedia

"Ipak, postoje mnoge druge organizacije u regionu s kojima bi trebalo pregovarati", zaključio je.

Kaže da ni u slučaju Severne Koreje diplomatsko rešenje nije opcija. Rekao je da je dosad bio uveren da bi razgovori s režimom u Pjongjangu, u koje bi bili uključeni Kinezi, Amerikanci, Rusi, Japanci i Južna Koreja bili dobar početak rešenja, ali to je, posle najnovijih događaja, malo verovatno.

Severna Koreja tvrdi da je testirala hidrogensku bombu, Foto: AP
Severna Koreja tvrdi da je testirala hidrogensku bombu, Foto: AP

Kada je reč o izbegličkoj krizi, Kisindžer kaže da ima veliko poštovanje prema nemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je otvorila svoje granice za toliki broj ljudi. Prema njegovom mišljenju to je bio dobar potez, ali treba imati na umu da dolaze i čitavi narodi s potpuno različitim kulturama, što nužno donosi probleme.

Inače, Kisindžer je jedan od glavnih kreatora američke spoljne politike druge polovine 20. veka pa se njegovo mišljenje iznimno ceni. Međutim, ovoga puta nije hteo da prognozira ko bi mogao biti 45. američki predsednik. Prema anketama, Donald Tramp je vodeći republikanski kandidat.

Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

"Očigledno je da Tramp svojom pojavom izaziva ogromnu pažnju, a njegovi protivkandidati to nisu očekivali", kaže Kisindžer uz primedbu da ipak ne misli da će Tramp pobediti.

(Jutarnji/SkyNews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track