KRAJ ATATURKOVE TURSKE: Erdogan dozvolio hidžab u vojsci, poslednjem bastionu sekularne države
Foto: Reuters

NEZAUSTAVLJIVA ISLAMIZACIJA

KRAJ ATATURKOVE TURSKE: Erdogan dozvolio hidžab u vojsci, poslednjem bastionu sekularne države

Planeta -

Žene će moći da nose hidžab ispod šapke ili beretke, dok god je u istoj boiji kao uniforma i ne pokriva lice

Ženskim pripadnicama turskih oružanih snaga od sada će biti dozvoljeno da nose hidžab na bojnim polju, navodi se u novom setu propisa objavljenom od strane turskog Ministarstva odbrane, piše Newsweek.rs.Žene će moći da nose hidžab ispod šapke ili beretke, dok god je u istoj boiji kao uniforma i ne pokriva lice.Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) oredvišeba predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom je duže vreme pokušavala da ukine zabranu. Prvi "test poligon" bilo je ukidanje iste zabrane za univerzitetske kampuse 2010. godine, kao i nedavna odluka da se hidžab dozvoli u policiji.

Ove opasne lepotice ubuduće će nositi hidžab

Kritičari Erdoganovog režima optužili su predsednika da korak po korak uništava temelje moderne sekularne turske države koje je postavio njen osnivač Mustafa Kemal Ataturk 1923. godine. Vlada je odbacila kritike navevši kako poštuje versko opredeljenje svih građana turske.

Ipak, kako je turska vojskabila najjači, a od skoro možda i poslednji bastion sekularne Turske, prodor Erdoganove islamističke agende u ovu instituciju mogao bi da označi poslednji korak "oprezne islamizacije" pre nego što građani izađu na referendum kako bi odlili o eventualnom proširenju predsedničkih ovlašćenja.

Ako Erdoganu pođe za rukom i dobije veću moć koju priželjkuje, preostaje jedino ustavna reforma koja bi izbrisala i poslednji trag Ataturkove vizije.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:EU RUŠI VUČIĆEV I ORBANOV SAN: Zašto je pruga Beograd-Budimpešta pod istragom BriselaKOSOVSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Srbija neće u EU, već želi da u ruskom stilu vlada jugoistokom EvropeGENIJE KOJI JE POBEDIO CRKVU: Kako je 14-godišnji Mocart razotkrio tajnu koju je Vatikan čuvao više od 150 godina (VIDEO)KO SU SVETSKI POLICAJCI: Mapa sveta prema tome koja zemlja koju smatra za najveću pretnju po mir (FOTO)OPERACIJA "KUĆNI PRAG": Evo šta se događa sa gradom u trenutku nuklearne eksplozije (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track