KRATKI PREKID VATRE: Rusija proglasila dvodnevno primirje u Alepu
Foto: Reuters

Na upozorenje Vašingtona

KRATKI PREKID VATRE: Rusija proglasila dvodnevno primirje u Alepu

Planeta -

Rusija je danas objavila dvodnevni prekid vatre u sirijskom gradu Alepu, samo nekoliko sati posle upozorenja Vašingtona da predsednik Sirije Bašar Al Asad i njegovi saveznici moraju da poštuju primirje dogovoreno u februaru.

"Na inicijativu Rusije, u gradu Alepo je uveden dvodnevni režim primirja počev od ponoći 15. na 16. jun, sa ciljem smanjenja oružanog nasilja i stabilizacije situacije", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Svetske novinske agencije prenose da se u saopštenju ne precizira sa kim je Rusija dogovarala prekid vatre u Siriji. Dan ranije, američki državni sekretar je izjavio da "Rusija mora da shvati da američko strpljenje nije beskrajno".

"Rusija želi dugoročni prekid vatre u najvećem sirijskom gradu Alepu", izjavio je agenciji Interfaks zamenik ruskog ministra inostranih poslova Mihail Bogdanov.

Drugi po veličini grad u Siriji je opustošen na više frontova u razornom ratu u kojem je do sada ubijeno više od 280. 000 ljudi a milioni su primorani da napuste svoje domove, navode agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track