(VIDEO) MISTERIOZNA PLJAČKA MUZEJA U BERLINU: Policiji ništa nije jasno, istragu preuzeli specijalci
Foto: AP

Odneli zlatnik od 100 kilograma

(VIDEO) MISTERIOZNA PLJAČKA MUZEJA U BERLINU: Policiji ništa nije jasno, istragu preuzeli specijalci

Planeta -

U noći s nedelje na ponedeljak iz trezora berlinskog Bode muzeja provalnici su ukrali zlatnik težak 100 kilograma, prečnika oko 50 santimetara, čija je vrednost oko četiri miliona evra", saopštila je berlinska policija.

"Iz vitrine Bode muzeja na berlinskom Muzejskom ostrvu ukraden je kanadski zlatnik s likom britanske kraljice Elizabete II. Za provalnicima se još uvek traga", saopštila je policija.

Ono što policiju muči je kako su lopovi uspeli da izbegnu aktiviranje alarma po ulazu u muzej, i svih ostalih alarma na sto metara dugom putu kroz zgradu do samog zlatnika, koji je bio osiguran neprobojnim staklom. Jednako tako, nije jasno kako su lopovi iznijeli sto kilograma težak plijen, a gotovo je sigurno da jedna osoba to nije mogla izvesti sama.

Veruje se da su lopovi imali krticu u samom muzeju. Prema sadašnjim informacijama do pljačke je došlo između 3:20 i 3:45 u noći sa nedelje na ponedeljak. Provalnici su do muzeja došli preko željezničke pruge i zatim se aluminijumskim merdevinama popeli do prozora na začelju muzeja. Razbili su prozor i ušli unutra.

Lopovi su zatim prešli sto metara dug put do mesta gde se nalazio zlatnik, razbili staklo koje je otporno na metke i opet bez aktiviranja alarma, uzeli zlatnik i izneli ga iz muzeja. Pretpostavlja se da su ga odneli ručnim kolicima.

Policija je o pljački obaviještena oko 4 sata ujutro kad su provalnici već nestali. Portparol policije Vinfrid Vencel je rekao da je istragu preuzela specijalna jedinica berlinske policije zadužena za rešavanja pljački umetnina. Bode muzej pripada grupi svetski poznatih muzeja na tzv. Muzejskom ostrvu u centru Berlina.

Osim antičkih skulptura poseduje i veliku zbirku kovanica među koje je spadao i ovaj milionski zlatnik koji je deo izložbe od 2010. godine. Muzej ima oko 540.000 različitih kovanica, a zasad još nije otkriveno da li nedostaje još neki predmet iz zbirke.

Na pitanje šta će lopovi sa ovako retkim i velikim zlatnikom, portparol policije je odgovorio da postoje dve mogućnosti "ili su unajmljeni od nekoga ko želi ovaj zlatnik, ili će zlatnik, što je mnoge verovatnije, rastopiti i prodati na crnom tržištu".

(Bild)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track