NEMCI PRIVELI 16 HRIŠĆANSKIH IZBEGLICA: Neće ih jer su se odrekli češkog azila
Foto: REUTERS 28 Sept 2015

Migrantska kriza

NEMCI PRIVELI 16 HRIŠĆANSKIH IZBEGLICA: Neće ih jer su se odrekli češkog azila

Planeta -

Češka policija privela je noćas grupu od 16 iračkih hrišćana, izbeglica iz Iraka koje je Češka primila na inicijativu crkvenih dobrotvornih organizacija, nekoliko kilometara ispred češko-nemačke granice i upozorila da pošto su se odrekli češkog azila ne mogu ni u Nemačku.

Ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec potvrdio je jutros za dnevnik Pravo da je grupa hrišćanskih izbeglica koja se odrekla azila, isto kao pre dve sedmice grupa od 25 od ukupno 89 koliko je primila zimus Češka, uhvaćena na autoputu na severu Češke, osam kilometara od nemačke granice.

Policija je izbeglice privela da im ponovo objasni da pošto su se odrekli azila jedino na šta imaju pravo jeste da u roku od tri dana napuste Češku i odu u Irak, i da im privremeni češki dokumenti ne daju pravo da probaju da uđu u Nemačku, jer je to nelegalno i Nemačka će ih vratiti Češkoj. Uhapšena su i dvojica šofera minibusa kojima su izbeglice platile da ih prevezu u Nemačku i preti im optužba da su krijumčarili izbeglice i pomagali im da nelegalno uđu u Češku.

U četvrtak, kada se ta grupa od 16 iračkih hrišćana odricala češkog azila i dobila natrag pasoše, Nemačka je ponovo zvanično zatražila od Češke da preuzme prvu grupu 25 hrišćana koja je iz Češke pre dve nedelje pobegla u Nemačku, a nemačka policija ih zaustavila pet kilometara iza granice sa Češkom.

"Potvrdićemo Nemačkoj da smo spremni da ih preuzmemo. Smestićemo ih u pritvor, a videće se da li će biti deportovani u Irak ili će ponovo zatražiti azil", kazao je ministar Hovanec. Već odluka prve grupe Iračana da se bez objašnjenja odreknu azila kako bi otišli u Nemačku navela je vladu premijera Bohuslava Sobotke da obustavi projekt spasavanja iračkih i sirijskih hrišćana u kome je planirala da primi ukupno 37 porodica, 153 hrišćana, uz pomoć fondacije Generacija 21, hrišćanskih crkava i čeških doborovoljaca.

Premijer Sobotka i ministar unutrašnjih poslova Hovanec otvoreno su rekli da im ne pada na pamet da dozvole da se zlupotrebljava dobra volja vlade i Čeha i da izbeglicama Češka služi kao turistička agencija da ih prebacuje sa Bliskog istoka bliže Nemačkoj. Hrišćanske izbeglice u crkvenim projektima uz pomoć vlade prihvatile su pored Češke i Poljska i Slovačka. Od 150 hrišćana iz Srije koje je dovela prošle jeseni u Poljsku tamošnja fondacija Estera nakon samo nekoliko sedmica nije ostao niko, jer su svi pobegli na Zapad, dok u Slovačkoj koja je primila 149 asirskih hrišćana projekat fondacije Mir i dobrota nastavlja po planu bez ikakvih problema i incidenata.

Češka fondacija Generacija 21 dopustila je da je verovatno pogrešila prilikom izbora i provere izbeglica. I u češkom i u poljskom projektu kandidate za azil birali su aktivisti islamofobnih ekstremističkih pokreta. U Češkoj Iračanin Salman Hasan, musliman koji je primio hrišćansku veru, aktivista ekstremističkog pokreta Blok protiv islama sa kojim je saradnja prekinuta kada je pokušao u projekat da prošvercuje i svoje muslimanske rođake kao ugrožene hrišćane.

U Poljskoj je izbeglice proveravala i odabrala Mirjam Šaded iz mešovitog braka Sirijca i Poljakinje, predsednica fondacije Estera a pokazalo se i iz sasvim bezbednih oblasti a nakon propasti projekta angažuje se u partiji radikalnih poljskih nacionalista KORVIN toliko aktivno da je stekla nadimak "ljupki lik poljske islamofobije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track