OD NJE NEMA SPASA: Američka vojska pravi pametnu ručnu bombu
Foto: Profimedia

Paklena

OD NJE NEMA SPASA: Američka vojska pravi pametnu ručnu bombu

Planeta -

Američka vojska radi na novoj ručnoj granati koja može da eksplodira u delovima i s udarnom silom.

Ovo je prvi redizajt granate u 40 godina, kažu u "Pikaniti arsenalu", kompaniji koja razvija novu raketu.

Za razliku od tradicionalnih granata, koje levoruki moraju drugačije da aktiviraju, ova "pojačana taktička višenamenska ručna granata" (ET-MP) može da se baca i levom i desnom rukom. Novina je i to što detoniranje bombe može elektronski da se podesi.

"Vreme detonacije može biti namešteno u milisekundu, a bomba ne može da eksplodira dok ne bude aktivirana", objašnjava Metju Hol, jedan od vođa projekta. Vojnik može da odabere da li će bomba eksplodirati u delovima ili sa udarnom silom.

"Sada nose jednu M67 granatu, koja eksplodira u delovima sa smrtonosnim posledicama. Sa novom bombom moći će da biraju kako će eksplodirati", kaže Džesika Persibali iz Centra za istraživanje, razvoj i inženjering oruža američke vojske.

Međutim, jedan stručnjak za oružje kaže da granata uopšte nije toliko revolucionarna.

"Stara granata nema nekakvih većih mana. Iako se s novim dizajnom smanjuje mogućnost da vojniku ispadne bomba, problema u rukovanju tradicionalnom bombom gotovo da nema", kaže Džastin Bronk, istraživač na Institutu Rojal junajted servisiz. To što levoruki vojnici moraju tradicionalnu granatu da bacaju na poseban način uopšte ne otežava rukovanje njome, dodaje Bronk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track