PESKOV: Samo Kijev može da pregovara s Novorusijom, ona ostaje u Ukrajini
Foto: Reuters

Objasnio Putina

PESKOV: Samo Kijev može da pregovara s Novorusijom, ona ostaje u Ukrajini

Planeta -
Šef pres službe Kremlja objasnio da je Vladimir Putin danas u intervjuu Prvom kanalu državne TV govorio o pregovorima Ukrajine i Novorusije, a ne o pregovorima i sporazumu Rusije i Ukrajine o Novorusiji

MOSKVA - Pres sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin u današnjem intervjuu državnoj ruskoj televiziji nije pozvao na otcepljenje istočnog dela Ukrajine, naglasivši da taj region treba da ostane deo Ukrajine, a sukobe u tom delu nazvao je unutrašnjim konfliktima.

Kijev mora da pregovara sa Novorusijom o rešavanju krize na istoku Ukrajine jer nije reč o rusko-ukrajinskom konfliktu, nego o unutrašnjem ukrajinskom sukobu, a Novorusija svakako treba da ostane u Ukrajini, kazao je Peskov, javlja RIA Novosti.

Peskov je koristio termin "Novorusija", kako vlasti samoproglašenih republika Donjecka i Luganska nazivaju svoj savez.

Peskov je kazao da je Vladimir Putin danas u intervjuu Prvom kanalu državne TV govorio o pregovorima Ukrajine i Novorusije, a ne o pregovorima i sporazumu Rusije i Ukrajine o Novorusiji.

"Ne može biti sporazuma sa Porošenkom o rešavanju tog sukoba, to je nemoguće jer nije reč o sukobu između Rusije i Ukrajine, nego o unutrašnjem ukrajinskom problemu", naglasio je on.

Na pitanje o državnom statusu pubunjenog jugoistoka Ukrajine, Peskov je rekao da Novorusija treba da ostane deo Ukrajine, a njen status treba da odrede vlasti u Kijevu.

"I jedino Ukrajina može da se dogovara s Novorusijom, da uzme u obzir njene interese i tako da se postigne političko rešenje", kazao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track