PRIZNATA CRKVA LETEĆEG ŠPAGETI ČUDOVIŠTA: Pastafarijanci će moći da se venčaju i na Novom Zelandu
Foto: Profimedia

Osnovana 2005. godine

PRIZNATA CRKVA LETEĆEG ŠPAGETI ČUDOVIŠTA: Pastafarijanci će moći da se venčaju i na Novom Zelandu

Planeta -
Vlasti Novog Zelanda priznale su Pastafarijanizam, pokret koji predstavlja parodiju kreacionizma i organizovane religije, a čiji vernici veruju u "Leteće špageti čudovište" i nose veliku cediljku na glavi.
Grafit Foto:Profimedia
Grafit Foto:Profimedia

Kako prenosi agencija Ansa, crkva "Letećeg špageti čudovišta" je priznata kao verska organizacija, te ima dozvolu da obavlja venčanja. Generalni direktor novozelandske matične službe Džef Montgomeri je rekao da je reč o "vrlo neobičnom slučaju", ali da je odluka o priznanju crkve doneta na temelju ljudskih prava i poštovanja duhovne raznolikosti.

Crkvu "Letećeg špageti čudovišta" osnovao je 2005. američki fizičar Bobi Henderson u znak protesta zbog uvođenja kreacionizma u škole pojedinih američkih država. Ova religija ima samo jednu dogmu - odbijanje svake dogme. Njeni sledbenici veruju u natprirodno leteće biće sazdano od rezanaca i mesnih okruglica koje je stvorilo svemir nakon što se "dobro napilo".

Pastafarijanci veruju da je raj vulkan iz kojeg kulja vrhunsko pivo, a da se u paklu služi bajato pivo. Takođe, tvrde da je globalno otopljavanje izazvano nestankom gusara koje oni slave kao svece. Pastafarijanci su prisutni u nekoliko zemalja, među kojima je Austrija, gde se jedan od njihovih vernika 2010. izborio za pravo da se za vozačku dozvolu slika sa cediljkom na glavi.

A New Zealand motorcar driver was allowed to wear a pasta strainer on his head when his driver's licence photo was taken...

Posted by New Zealand: History & Natural History on Wednesday, December 16, 2015

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track