RODILA SE BEBA OD TRI RODITELJA: Ukrajinci primenili novu metodu prvi put u istoriji
Foto: Shutterstock

Medicinski fenomeni

RODILA SE BEBA OD TRI RODITELJA: Ukrajinci primenili novu metodu prvi put u istoriji

Planeta -

Ukrajinskom paru koji nije mogao da dobije dete najzad se ostvarila želja zahvaljujući metodi vantelesne oplodnje koja podrazumeva učešće tri osobe.

Lekari klinike "Nadija" u Kijevu prvi put u svetu primenili su metodu pronuklearnog transfera, što podrazumeva vantelesnu metodu oplodnje koja podrazumeva učešće tri osobe.

Tako se 5. januara rodila devojčica, koja je druga na svetu koja ima troje roditelja. Pre nje je prošle godine rođeno još jedno dete, ali drugačijom metodom.

Lekari iz Ukrajine su oplodili jajnu ćeliju majke spermom njenog supruga, a onda kombinaciju tih gena ubacili u jajnu ćeliju žene donatora. Ipak, beba će imati veoma mali udeo gena te žene, a većinu svojih roditelja.

Metoda je razvijena da bi se pomoglo ženama kod kojih postoji opasnost da prenesu potomstvu ozbiljne genetske poremećaje a Valeri Zukin, koji je rukovodio postupkom, verovao je da će isti sistem upaliti i kod ovog ukrajinskog para.

On je najavio da će se još jedna žena poroditi početkom marta. Ipak, lekari tvrdi da ovaj sistem još uvek nije dovoljno ispitan, niti naučno dokazan.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track