STELT BOMBARDER BUDUĆNOSTI: Amerikanci spremaju ubitačnu mašinu koje će zameniti B-52 i B1!
Foto: Ps Tviter

IMAJU LI RUSI ODGOVOR NA OVO

STELT BOMBARDER BUDUĆNOSTI: Amerikanci spremaju ubitačnu mašinu koje će zameniti B-52 i B1!

Planeta -
Američko ratno vazduhoplovstvo predstavilo je koncept novog futurističkog strateško bombardera B-21 dugog dometa kog će izraditi korporacija Grumen.

Vest o novom strateškom bombarderu za 21. vek koji će zameniti flotu bombardera B-52 i B- 1 koji su razvijeni u 20 veku predstavila je vazduhoplovna sekretarka Debora Li Džejms na simpozijumu o vazdušnom ratu u Orlandu.

Za sada nije izrađen nijedan prototip već se zapravo radi o umetničkom dizajnu, koji velike sličnosti ima sa čuvenim delom vazdušne nukelarne trijade, čuvenim bombarderom B-2 koji je izrađen u pogonima kompanije Grumen.

Na konferenciji je navedeno i da će oznaci B-21 bi pridodato Long Range Strike Bomber (LRS-B)

Kompletan program je tek ušao u fazu inženjerskog konstruisanja, zatim sledi razvoj, a avion se očekuje sredinom 2020 da se pojavi na testiranju i operativnoj upotrebi.

Portparol Northrop Grumman Tim Painter istakao je da bombarder B- 21 je od vitalnog značaja za našu nacionalnu bezbednost ", rekao je Painter .

Vazduhoplovna sekretarka Debora Li Džejms je najavila da će američka avijacija početi primati predloge kako da se nazove ovaj avion, koji bi po njenim rečima trebao da predstavlja budućnost za pilote USA Air force.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track