SUD PRAVDE EU UPOZORAVA: Ilegalni migranti ići će u zatvor
Foto: AP

Više od pola miliona izbeglica ove godine

SUD PRAVDE EU UPOZORAVA: Ilegalni migranti ići će u zatvor

Planeta -
Sudije u Luksemburgu ocenile su da je odredba italijanskog zakonodavstva koji propisuje kaznu zatvora za to delo u trajanju od jedne do četiri godine u skladu sa zakonima EU

LUKSEMBURG - Zemlje Evropske unije mogu da zatvaraju migrante koji su ušli na teritoriju Unije, a prethodno su bili deportovani, presudio je danas Sud pravde EU.

Taj sud razmatra slučaj jednog Albanca, koji je deportovan iz Italije 2012, ali se vratio u tu zemlju, kršeći trogodišnju zabranu ulaska. Sudije u Luksemburgu ocenile su da je odredba italijanskog zakonodavstva koji propisuje kaznu zatvora za to delo u trajanju od jedne do četiri godine u skladu sa zakonima EU.

EU još uvek nema rešenje za migrantsku krizu, Foto: Reuters
EU još uvek nema rešenje za migrantsku krizu, Foto: Reuters

Rojters podseća da je više od pola miliona migranata ušlo u Uniju ove godine, od kojih neki, na primer izbeglice iz Sirije, imaju pravo na azil, dok se za druge, prvenstveno iz zapadnobalkanskih zemalja, uglavnom smatra da su ekonomski migranti koje treba vratiti kući.

Mišljenje najvišeg suda EU sa sedištem u Luksemburgu pomno se prati na Starom kontinentu, dok traje borba sa migrantskom krizom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track