UKRAJINA ZAOŠTRAVA: Porošenko uvodi sankcije protiv Rusije
Foto: AP

Kontramere

UKRAJINA ZAOŠTRAVA: Porošenko uvodi sankcije protiv Rusije

Planeta -
Predsednik Ukrajine Petar Porošenko danas je potpisao zakon koji ukrajinskoj Vladi omogućava da uvede ekonomske sankcije protiv Rusije, kao odgovor na odluku Moskve o zoni slobodne trgovine i proizvodnom embargu, saopšteno je na sajtu ukrajinskog parlamenta.

Ministarstvo za ekonomski razvoj Ukrajine predložilo je vladi te zemlje da obustavi dejstvo zone slobodne trgovine s Rusijom u okviru Zajednice nezavisnih država i da uvede embargo na niz ruskih proizvoda, prenosi Sputnjik.

Predlog tog ministarstva je da 2. januara bude obustavljen sporazum o zoni slobodne trgovine s Rusijom, a da od 10. januara stupi na snagu zabrana na uvoz određenih proizvoda iz Rusije.

Pre desetak dana premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da Moskva 1. januara zaštite svog tržišta uvodi akcize i proizvodni embargo Ukrajini, sličan onom koji deluje protiv zemalja koje su podržale antiruske sankcije.Istovremeno, Državna duma Rusije je usvojila zakon o obustavi dejstva sporazuma o zoni slobodne trgovine s Ukrajinom, zaključenog u okviru Zajednice nezavisnih država.

Moskva je ovu odluku donela da Ukrajina ne bi izvozila u Rusiju prepakovane proizvode evropskih zemalja, koje su pod ruskim sankcijama zato što su same prethodno uvele sankcije protiv Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track