(VIDEO) AERODROM KAO GROBLJE: Ovo je mesto s najviše aviona na svetu, ali nijedan ne leti
Foto: Printscreen Youtube

Najveći svoje vrste

(VIDEO) AERODROM KAO GROBLJE: Ovo je mesto s najviše aviona na svetu, ali nijedan ne leti

Planeta -

Španski gradić Teruel od jedva 35.000 stanovnika nikada nije imao nijednog putnika avionom, iako u svom dvorištu ima najveći aerodrom na svetu svoje vrste

Jedan od redovno najpopunjenijih velikih aerodroma na svetu je Teruel u Španiji. Za njega nikada nećete moći da kupite kartu, koliko god je najveći svoje vrste u svetu.

Nepregledni nizovi aviona načičkani su jedan do drugog na visoravni između Barselone, Madrida, Saragose, Bilboa i Valensije.

Razlog zašto se ovde nikada nije ukrcao nijedan turista jest to što je Teruel najveći industrijski aerodrom na svetu. Broj putničkih i teretnih aviona širom sveta se poslednje dve decenije jako povećao, a samim tim, sve je veća potreba za mestom na kome se avion može ostaviti neko vreme.

Stanovnicima obližnjeg gradića od samo 35.000 stanovnika takav aerodrom je izvrstan izvor prihoda, a i uvek je zanimljivo baciti pogled na stotinak aviona okupljenih na jednom mestu.

Aerodrom Teruel u funkciji je od 2013. Do tada su dva najveća slična aerodroma bila Mojave Er and Spejs Port u pustinji Kalifornije, zatim Pau na jugu Francuske, koji je nedavno popunio sve svoje kapacitete.

Uskoro, možda još i ove godine, planiraju se radovi na proširenju kapaciteta na duplo veći broj.

Jedan od razloga za ovakav bum apsolutno zabačenog aerodroma kiklopskih razmera jeste i kriza. Prvenstveno u Španiji, ali i u Rusiji. Letelice ruskih aviokompanija, doduše onih iz drugog ešalona, među najprisutnijima su u Teruelu.

A lokalcima sve to zajedno dođe jako dobro, jer su i sve brojniji znatiželjnici koji aerodrom obilaze. Dakle, turisti na mala vrata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track