(VIDEO) DOKAZ DA POMAŽU DŽIHADISTIMA: Turski tenkovi na korak od Sirije
Foto: Youtube/Printscreen

Uprkos primirju

(VIDEO) DOKAZ DA POMAŽU DŽIHADISTIMA: Turski tenkovi na korak od Sirije

Planeta -
Na granici sa Sirijom snimljeni su turski tenkovi što predstavlja dokaz povećanog vojnog prisustva u toj oblasti.

Tenkovi i topovi su postavljeni na improvizovana utvrđenja, a nove količine municije se stalno dopremaju, prenosi ruska televizija Raša Tudej."Oružje je usmereno na grad Kobane u Siriji, koji je većinski naseljen sirijskim Kurdima. Najmanje šest ili sedam tenkova se nalazi blizu granice Sirije i oni bi u veoma kratkom vremenskom periodu mogli da pređu granični prelaz", navodi se u izveštaju.

Kako se navodi, lokalno kurdsko stanovništvo otvoreno optužuje vlasti u Ankari da se prijateljski ponaša prema borcima Islamske države. Takođe, navode da džihadisti konstantno upadaju u njihove kuće i otimaju dragocenosti i novac, a jedan od njih je prepričao nedavni događaj na samoj granici Turske i Sirije.

"Na kolonu od tridesetak automobila koji su se kretali ka granici, turski vojnici i džihadisti su pucali, veliki broj vozila je izgoreo u požaru. Ostale su džihadisti oteli", kaže očevidac Beker Ramadon.

Prema rečima stanovnika grada Džarablusa, koji se nalazi na severu Sirije nedaleko od turske granice, objekti u kojima žive Kurdi su redovno pod napadima turske vojske.

"Turski tenkovi su pucali i uništili ovu kuću pre pet dana", kaže pripadnik kurdskih oružanih snaga, pokazujući na gomilu šuta koja je ostala iza srušenog objekta.

U izveštaju ruske televizije navodi se da je više od 200 džihadista ušlo iz Turske u Siriju prvog dana primirja, a oko stotinu je stiglo u Raku, grad koji se i dalje smatra prestonicom Islamske države, kako bi im pomogli u borbi sa Kurdima.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track