(VIDEO) FARADŽ NA OBAMIN POZIV LONDONU DA OSTANE U EU: Ne mešaj se!
Foto: Reuters

Ne daju na sebe

(VIDEO) FARADŽ NA OBAMIN POZIV LONDONU DA OSTANE U EU: Ne mešaj se!

Planeta -

Zagovornici izlaska Britanije iz Evropske unije ljutito su danas reagovali na poziv američkog predsednika Baraka Obame Ujedinjenom Kraljevstvu da ostane u Uniji.

"S ozbirom na to da se predsednik Obama toliko divi Evropskoj uniji, iznenađuje to da se nije založio za otvorene granice sa Meksikom ili za to da strani sudovi rešavaju američka pitanja", napisao je Faradž na svom nalogu na Tviteru.

I gradonačelnik Londona Boris Džonson ocenio je da Amerikanci nikada ne bi ni razmišljali da ideju kao što je EU primene kod sebe.

&feature=youtu.be

"Mislim da je bizarno to što nam lekcije Amerikci drže lekcije da treba da se odreknemo svog suvereniteta i kontrole kad oni čak neće ni da potpišu međunarodnu konvenciju o pravu mora niti o Međunarodnom krivičnom sudu. SAD iz svojih razloga ni u snu ne misle da dele svoj suverenitet", kazao je on za BBC, a za San je izjavio: "Obamin stav je izuzetan primer principa 'uradi kako ti kažem, ali ne čini šta ja radim'."

Obamaje pozvao Britaniju da ostane bliska svojim saveznicima u Evropi kako bi pomogla u međunarodnoj borbi protiv terorizma. On je ovaj komentar izneo u članku za Dejli telegraf, koji je objavljen ubrzo po njegovom dolasku u zvaničnu posetu Londonu u četvrtak uveče, prenosi Rojters. Cilj Obamine posete je da Britance ubedi da ne glasaju za izlazak iz EU na referendumu 23. juna, navodi agencija.

Očekuje se da će Obama danas ručati sa kraljicom Elizabetom, koja je juče napunila 90. godina, i sastati se s premijerom Dejvidom Kameronom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track