(VIDEO) KINA I RUSIJA IMAJU PLAN: Putin i Đinping traže zonu slobodne trgovine u Aziji
Foto: Reuters

Zajednički nastup

(VIDEO) KINA I RUSIJA IMAJU PLAN: Putin i Đinping traže zonu slobodne trgovine u Aziji

Planeta -

LIMA - Kina i Rusija će insistirati na slobodno-trgovinskoj zoni u regionu Azije i Pacifika, saopšteno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova, nakon sastanka predsednika Kine i Rusije, Sija Đinpinga i Vladimira Putina na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Limi.

U saopštenju kineskog ministarstva je navedeno da bi lideri dve zemlje trebalo češće da komuniciraju.

Si Đinping je i posebno pozvao na dogovor o slobodnoj trgovini u azijsko-pacifičkom regionu, čime Kina sebe pokušava da promoviše kao zemlju lidera u slobodnoj trgovini. AFP smatra da Peking gura dva alternativna plana - jedan sa SAD i drugi koji isključuje Ameriku, a kineski predsednik pozvao je lidere samita da poboljšaju oba plana. To pozicionira Kinu, zemlju koju je SAD smatrao pretnjom kapitalizmu slobodnog tržišta, kao neočekivanog lidera pokreta za slobodnu trgovinu.

Putin i Đinping su detaljno razmatrali rasporede svojih budućih kontakata na najvišem nivou "i razgovarali kako da spoje projekte EEU i Puta svile", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima. EEU je regionalna ekonomska unija koju predvodi Rusija, koja je usmerena na rušenje trgovinskih barijera izmedu svojih članica, odnosno Rusije, Kirgistana, Jermenije, Belorusije i Kazahstana.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo, posle sastanka Sija i Putina na samitu APEC-a u Limi, da će Kina i Rusija insistirati na slobodno-trgovinskoj zoni u regionu Azije i Pacifika.U saopštenju je navedeno da bi lideri dve zemlje trebalo češće da komuniciraju. Kako prenosi Blumberg, Đinping je u govoru na samitu APEC obećao da će raditi na jačanju globalne trgovine i saradnje, kao i da će davati veći pristup stranim investitorima.

Na marginama samita, Si Đinping se sastao sa odlazećim američkim predsednikom Barakom Obamom i upozorio da je Trampova "pobeda prelomni trenutak" u odnosima Kine i Rusije. On je izrazio nadu da će dve strane raditi na tome da se fokusiraju na saradnju, na šta je Obama rekao da odnos dve zemlje "ima najviše posledica na situaciju u svetu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track