(VIDEO) MO RUSIJE: Dešifrovanje crne kutije oborenog suhoja traži još vremena
Foto: Printscreen Yt

Brifing

(VIDEO) MO RUSIJE: Dešifrovanje crne kutije oborenog suhoja traži još vremena

Planeta -
Čitanje podataka je otežano zbog velikih oštećenja unutrašnjosti crne kutije, rekli su na brifingu za novinare

Tokom cele protekle nedelje specijalna komisija je ispitivala memorijsku ploču i ostale delove crne kutije i za to smo koristili i sofisticiranu rendgensku opremu, ali oštećenja na crnoj kutili su tako velika da će dešifrovanje potrajati još neko vreme, rekli su predstavnici Ministarstva odbrane Rusije na brifingu za novinare.

Dešifrovanje se obavlja pod kontrolom članova Istražne komisije, predstavnika međudržavne komisije i stručnjaka naučnog instituta "Enterprajz" iz Smolenska, koji je izradio crnu kutiju. Radu prisustvuju međunarodni stručnjaci iz Kine, Velike Britanije i SAd, i svi su se pohvalno izrazili o transparentnosti procesa.

Ustanovljeno je da postoje značajna mehanička oštećenja unutrašnjosti kutije. Električne komunikacije između crne kutije i elektronike aviona bile su presečene, a uzrok je bio udar aviona o tle, koji je imao efekat kao udar projektila.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Prva faza dešifrovanja podataka iz crne kutije oborenog suhoja obavljena je pomoću rendgenske opreme, a druga je podrazumevala direktno ispitivanje mikrokola crne kutije. Između ostalog, 13 mikropolja od 16 su uništena, 3 su oštećena, navode u MO Rusije.

S obzirom na to da se dešifrovanje otežava loše stanje crne kutije, proces obrade podataka će potrajati, zaključuju u Miinistarstvu odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja