Policija FBiH privela ekipu RTRS!
Foto: Print Screen

Policija FBiH privela ekipu RTRS!

Crna Hronika -
Udruženje novinara Srpske pozvalo je nadležne institucije vlasti Sarajevskog kantona i grada Sarajeva da provedu postupak i da sankcionišu odgovorne za privođenje Branke Kusmuk i Obrada Mlađena

BANJALUKA - Udruženje novinara Republike Srpske najoštrije osuđuje današnji postupak policije u Sarajevu koja je privela TV ekipu Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ dok je na Grbavici radila svoj novinarski posao"Smatramo ovakav postupak policije nedopustivim i neprimerenim za civilizovano društvo kakvo treba da bude u BiH. Taj čin predstavlja brutalan pritisak na rad medija i novinara“, saopšteno je iz Udruženja novinara Republike Srpske.Udruženje novinara Srpske pozvalo je nadležne institucije vlasti Sarajevskog kantona i grada Sarajeva da provedu postupak i da sankcionišu odgovorne za ovaj neprimereni incident."Ako izostane osuda vlasti, Udruženje novinara Republike Srpske obavestiće sve relevantne međunarodne organizacije, kao i Međunarodnu federaciju novinara da institucije vlasti u Sarajevu zastrašuju i vrše pritisak na novinare i medije iz Srpske“, ističe se u saopštenju.Novinara RTRS Branku Kusmuk i snimatelja Obrada Mlađena pozvala je danas policija Kantona Sarajevo na saslušanje u Policijsku stanicu Novo Sarajevo.Kusmukova i Mlađen bili su skoro sat i po u prostorijama policijske uprave, rekao je njihov kolega Gvozden Šarac.On je dodao da su Kusmukova i Mlađen pušteni pošto su dali izjavu koju su potpisali kao svedoci jednog događaja.

Kako saznajemo, ekipa RTRS je radila priču sa ženom koja se žalila na iživljavanje nad decom nebošnjacima koje vodaju po muzejima i pričaju o navodin srpskim zločinima.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo saopšteno je da su policijski službenici danas oko deset časova došli da razgovaraju sa B. G. (52), zbog ranijeg prekršaja, te da su juče najavili svoje vreme dolaska.- Supruga B. G. pozvala je policijske službenike da uđu u stan, kako ne bi razgovarali u haustoru zgrade. Nakon poziva, policijski službenici su ušli i u stanu zatekli, pored B. G. i ekipu RTRS-a, koja je sa njim obavljala i snimala razgovor. S obzirom na navedeno, policijski službenici su zaključili da ne mogu obaviti razgovor u takvim okolnostima, nego da će to učiniti kasnije i krenuli da napuste stan - navodi se u saopštenju.U saopštenju se ističe da je B. G. zaključao ulazna vrata stana, ključ stavio u džep i onemogućio policijskoj patroli da izađe iz stana, te da je neprimereno komentarisao razlog dolaska policijskih službenika.- Prisutni novinari RTRS- a pismeno su pozvani da se jave u službene prostorije radi davanja iskaza u svojstvu svedoka - ističe se u saopštenju i dodaje da će posle kriminalističke obrade B. G. biti predat u Odsek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, te da se nastavlja rad na rasvetljavanju i dokumentovanju ovog krivičnog dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track