PRESEČEN LANAC ŠVERCA LJUDI: 10 privedenih u Somboru, Subotici, Novom Sadu i Kikindi!
Foto: Rojters

Uspeh srpske policije

PRESEČEN LANAC ŠVERCA LJUDI: 10 privedenih u Somboru, Subotici, Novom Sadu i Kikindi!

Crna Hronika -
Zahvaljujući saradnji mađarske policije i srpske Uprave kriminalističke policije u paralelnoj policijskoj istrazi uhapšeni su: V.T. (1987), S.M (1988), S.N. (1986), M.S. (1992), T.M. (1992) T.S. (1990) i G.A. (1976) svi iz Subotice, kao i B.G. (1982) iz Kanjiže, K.V. (1961) iz Bogojeva (Odžaci) B.D. (1976), državljanin Republike Hrvatske, iz Osijeka

BEOGRAD - U zajedničkoj akciji mađarske i srpske policije privedeno je 10 članova organizovane kriminalne grupe osumnjičene za krijumčarenje ljudi, saopštio je MUP.

Kako Kurir saznaje u MUP, akcije su sprovedene u Somboru, Subotici, Novom Sadu i Kikindi. Reč je o zajedničkoj operaciji mađarske policije i srpske Uprave kriminalističke policije.

Nebojša Stefanović i Milorad Veljović na konferenciji za novinare u Novom Sadu (Foto: MUP)
Nebojša Stefanović i Milorad Veljović na konferenciji za novinare u Novom Sadu (Foto: MUP)

Naime, u paralelnoj policijskoj istrazi vođenoj sa Nacionalnim istražnim biroom Mađarske, nakon višemesečne razmene operativnih podataka i dokaza, uhapsili su deset osoba: V.T. (1987), S.M (1988), S.N. (1986), M.S. (1992), T.M. (1992) T.S. (1990) i G.A. (1976) svi iz Subotice, kao i B.G. (1982) iz Kanjiže, K.V. (1961) iz Bogojeva (Odžaci) B.D. (1976), državljanin Republike Hrvatske, iz Osijeka zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od januara 2014. do sredine maja 2014. kao organizovana kriminalna grupa izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Kako je utvrđeno, osumnjičeni V. T. je na teritoriji Subotice organizovao kriminalnu grupu, u cilju vršenja krivičnog dela nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, tom prilikom su sa područja Srbije, na područje Mađarske i drugih zemalja EU krijumčareni ilegalni migranti, državljani Pakistana, Sirije i Avganistana.

U akciji su učestvovali policijski službenici MUP Republike Srbije, Uprave kriminalističke policije po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, u saradnji sa Upravom granične policije, policijskim službenicima područniih policijskih uprava u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Kikindi i Somboru, a vođena je paralelna policijska istraga sa Nacionalnim istražnim biroom Mađarske.

Od 200 do 1.000 evra po imigrantu

Prilikom vršenja kriminalnih aktivnosti V.T. je ostvarivao nelegalnu finansijsku korist koja se kretala od 200 do 1.000 evra po ilegalnom migrantu u zavisnosti od njegove destinacije, dok su ostali pripadnici organizovane kriminalne grupe uzimali od 50 do 200 evra po jednom migrantu ili po jednoj turi. Na ovakav način osumnjičeni su u okviru plana delovanja organizovane kriminalne grupe, sa umišljajem i zajednički, u nameri da sebi pribave finansijsku korist u vidu novčane nadokande, omogućili za preko 90 migranata da nedozvoljeno pređu granicu Srbije u Mađarsku, nedozvoljen boravak u Srbiji i nedozvoljen tranzit kroz Srbiju.

U saradnji sa policijskim službenicima Mađarske, do sada je tri puta presečen lanac krijumčarenja ljudi, koji je vodio kroz Mađarsku i tom prilikom je sprečeno da 49 iregularnih migranata budu prebačeni u neku od zemalja zapadne Evrope, a najčešće u Austriju i Italiju.

Stefanović: Prokrijumčarili 100 ljudi

Policija je danas saopštila da je uhapsila 10 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od januara 2014. do sredine maja 2014. godine kao organizovana kriminalna grupa izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u Novom Sadu da su osumnjičeni od januara ove godine prokrijumčarili više od 100 ilegalnih migranata. Stefanović je na konferenciji za novinare istakao da je ova akcija planirana veoma dugo i da je obavljena u saradnji sa Nacionalnim istražnim biroom iz Mađarske i sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije.

"Krijumčarenje migranata organizovana grupa je radila na taj način što je u određenim kampovima u Grčkoj stupala u kontakt sa određenim ljudima, a onda ilegalne migrante prebacivala na teritoriju Srbije, pa u Mađarsku odakle su određenim kanalima transprotovani u države EU", rekao je Stefanović. On je dodao da su ilegalni migranti uglavnom bili iz Palestine, Sirije i Avganistana.Ovom kriminalnom grupom rukovodio je T.V. , rekao je Stefanović, dodajući da je najveći broj članova te grupe iz Novog Sada i Subotice. Prema njegovim rečima, ova kriminalna grupa po jednom migrantu naplaćivala je od 1.000 pa i više evra, dok su drugi u tom lancu naplaćivali od 50 do 100 evra po osobi, a migranti su tranportovani najčešće na teritorije Italije i Austrije.Po Stefanovićevim rečima, ova akcija je dobra prilika da policija na delu pokaže da dobro sarađuje sa policijama u regionu. Pored toga, kako je rekao Stefanović akcija je dobra i za suzbijanje krijumčarenja ljudi koji umanjiju ugled srpske policije i Srbije u EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track