PROTERANA DEVOJČICA: Preklinjem vas vratite mene i moju porodicu u Francusku
Foto: Reuter

Moli za milost

PROTERANA DEVOJČICA: Preklinjem vas vratite mene i moju porodicu u Francusku

Društvo -
Francuska bi trebalo da nas ponovo primi. Preklinjem je da nam dozvoli da se vratimo što je pre moguće jer naš dom nije ovde, rekla je Leonarda Dibrani (15)

PRIŠTINA - Devojčica Leonarda Dibrani, koja je sa porodicom deportovana na Kosovo iz Francuske, zamolila je danas francusku vladu da im dopusti da se svi vrate u tu zemlju.

"Francuska bi trebalo da nas ponovo primi. Preklinjem je da nam dozvoli da se vratimo što je pre moguće jer naš dom nije ovde", rekla je Leonarda Dibrani (15) agenciji AFP.

Leonarda, njeno petoro braće i sestara, kao i njihova majka su rođeni u Italiji. Samo je otac, Resat, rođen na Kosovu.

Francuski predsednik Fransoa Oland ponudio je u subotu devojčici da se vrati u Francusku i nastavi školovanje, ali bez svoje porodice.

Resat Dibrani je rekao da je Oland "pogrešio što je odbio da se vratimo".

"Ali i on je otac. On je i naš predsednik i biće još veći političar ako prizna da je napravio grešku i prihvati da se vratimo", kazao je on.

Porodica romske devojčice, čija je deportacija iz Francuske izazvala kontroverze, napadnuta je u nedelju na Kosovu, saopštila je policija.

Načelnik policije Ahmet Đoša je izjavio da su četiri osobe privedene zbog tog incidenta u Kosovskoj Mitrovici, čiji su razlozi najverovatnije privatne prirode i nemaju veze sa njihovom deportacijom.

"Incident se dogodio između dve porodice, Dibrani i Bislimi. Ispostavilo se da je Bislimi bio muž DŽemale Dibrani (Leonardine majke) pre 25 godina i pretpostavljamo da je ta činjenica podstakla incident", kazao je Đoša i dodao da je porodica Beslimi vraćena na Kosovo iz Švajcarske pre četiri meseca.

U incidentu, koji policija istražuje, majka devojčice je zadobila povrede zbog kojih je primljena u bolnicu, preneo je AFP.

Leonardini roditelji i petoro braće i sestara živeli su u Francuskoj četiri godine dok je razmatran njihov zahtev za azil, koji je naposletku odbijen ovog leta.

Devojčicu je policija uhapsila tokom školskog izleta, što je izazvalo burnu reakciju u javnosti i stavilo na muke francuskog ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa.

Prošle godine je iz Francuske deportovano 36.822 useljenika, od kojih su mnogi Romi, što je povećanje od blizu 12 odsto u odnosu na 2011, podsetila je francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track