GRČKO AVIJACIJA KLJUČNI IGRAČ ZAPADNOG BALKANA Helenski F-16 posle Albanije, Crne Gore čuvaće i nebo Severne Makedonije
Foto: EPA/PANTELIS SAITAS

Počinju patrole

GRČKO AVIJACIJA KLJUČNI IGRAČ ZAPADNOG BALKANA Helenski F-16 posle Albanije, Crne Gore čuvaće i nebo Severne Makedonije

Region -

Grčka je članica NATO pakta punih 68 godina i helensko vazduhoplovstvo u okviru NATO er polisinga učestvuje više od jedne decenije. Do sad grčko ratno vazduhoplovostvo čuvalo je nebo nad Albanijom i Crnom Gorom, a uskoro počinje da patrolira na nebu iznad Severne Makedonij pod NATO aranžmanom, objavio je NATO.

Kako je saopštila Severnoatalnska alijansa Grčko ratno vazduhoplovstvo tokom svih ovih godina er polising je izvodilo najpre avionima F-5A/B, F-104G, Miraž F-1, F-4E, a sada se nadzor neba članica NATO Albanije, Crne Gore i sad Severne Makedonije izvodi avionima F-16 i Miraž 2000.

"Er polising predstavlja zajednički napor svakog pripadnika grčkog ratnog vazduhoplovstva, što ga čini vrednim članom NATO porodice, sa ciljem postizanja zajedničke bezbednosti i zaštite“, kaže načelnik Generalštaba grčkih vazduhoplovnih snaga, general -potpukovnik Georgios Blioumis.

Nastavićemo da radimo sa našim saveznicima demonstrirajući koheziju, spremnost i posvećenost bezbednosti NATO -u temeljnom obukom, kako kod kuće, tako i tokom multinacionalnih vežbi, dodao je on.

Grčke vazdušne snage svojim lovačkim avionima Mirage 2000 i F-16 štite grčki vazdušni prostor i patroliraju nebom Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije. NATO er polising letove kontroliše južni Kombinovani vazdušni operativni centar u Torejonu, Španija, i Grčki centar za kontrolu i obaveštavanje.

Obuka na taktičkom nivou, simulira realne scenarije poput gubitka komunikacije sa letelicom, proglašenja hitne situacije itd., Jedan je od glavnih aspekata za posadu i svo osoblje je da usklade svoje procedure kako bi bili spremni za postizanje zajedničkog cilja osiguranja bezbednog neba. Grčka inače obavlja letove NATO u okviru Er polisinga iz svih vazdušnih baza širom zemlje .

Er polising koji se odvija u vazdušnom prostoru Crne Gore i Albanije grčko vazduhoplovstvo sarađuje sa italijanskim vazduhoplovstvom i oba saveznika drže avione u 24 časovnoj pripravnosti. A nad nebom Severne Makedonije izvodiće samostalno letove.

"Grčko vazduhoplovstvo je svih ovih godina ponosno doprinosilo principima NATO-a o očuvanju integriteta vazdušnog prostora članica NATO saveza u mirnodopskim uslovima, kroz sposobnost Saveza da deli i udružuje postojeće sposobnosti. Nastavićemo da radimo sa našim saveznicima demonstrirajući koheziju, spremnost i posvećenost bezbednosti NATO -u“, zaključio je general Blioumis.

Kurir.rs/NATO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track