U BANJALUCI OSVEŠTAN TEMELJ SRPSKO-RUSKOG HRAMA: DODIK Danas je istorijski dan! (VIDEO)
Foto: RTRS

SVEČANO

U BANJALUCI OSVEŠTAN TEMELJ SRPSKO-RUSKOG HRAMA: DODIK Danas je istorijski dan! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U Banjaluci je svečano osveštan temelj Srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra.

Temelje su osveštali Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem, vikar moskovskog patrijarha arhiepiskop jegorevski Matej, vladika sremski Vasilije i umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Vikar moskovskog patrijarha i kum temelja Borko Đurić položili su povelju na mestu gde će biti izgrađen glavni oltar posvećen Preobraženju Gospodnjem.

foto: RTRS

Na mestu gdje će biti izgrađen oltar ruskih carskih mučenika povelju su položili vladika Јefrem i kum temelja Milenko Čičić, a na mjestu gde će biti oltar Svetog Simeona i Svetog Save, rodonačelnika dinastije Nemanjića, položili su povelju vladika sremski Vasilije i kum temelja Brano Јanković.

foto: RTRS

Četvrti kum temelja je Miroslav Vujatović, a svi kumovi su suvlasnici građevinskog preduzeća Krajina, koje je poklonilo zemlju na kojoj će biti izgrađen srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar.

foto: RTRS

Ceremoniji osveštanja prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijerka Željka Cvijanović, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, brojne visoke zvanice iz političkog i javnog života i veliki broj građana.

foto: RTRS

Predsednik Srpske rekao je da je danas važan istorijski dan za građane Banjaluke i sve Srbe u Republici Srpskoj, jer se poslije stotinu godina realizuje jedna velika ideja.

foto: RTRS

"Okupljeni smo ovde da bismo dali snagu svima onima koji će graditi ovaj hram i predati ga narodu na bogosluženje. Ovaj hram i centar su spomenik odanosti i simbol naše borbe za slobodu, jer se srpski narod uvek borio za slobodu", rekao je Dodik i izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u realizaciji ove ideje. On je podsetio da je srpski narod naučio da slobode nema ako nema države i da je svoju slobodu uvek delio sa drugima.

foto: RTRS

Osveštanju je prethodila liturgija u Hramu Hrista Spasitelja, a zatim i svečana litija ulicama grada do temelja hrama i duhovno-kulturnog centra u banjalučkom naselju Aleja Centar.

foto: RTRS

Sveštenstvo Eparhije banjalučke poručilo je da su danas u ovom Hramu sabrana dva naroda - srpski i ruski da slave Gospoda i zahvale mu što im je dao slogu, bratsku ljubav i zajedništvo.

foto: RTRS

Srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci gradi se u čast porodice Romanov, a kao prototip budućeg hrama izabran je nekadašnji Hram Čuda Arhangela Mihaila, sagrađen 1358. godine, koji se nalazio u Kremlju i koji je porušen nakon Oktobarske revolucije.

Pogledajte kako će izgledati Srpsko-ruski centar u Banjaluci:

U Banskom dvoru u Banjaluci večeras će biti otvorena izložba arhivskih dokumenata "Srpska pravoslavna crkva i ruska emigracija", kojoj će prisustvovati predsednik Srpske.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Facebook/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track