DAN ODLUKE U BIH: Izlaznost u BiH 53,26 odsto (FOTO)
Foto: Printscreen/Atvbl/Reuters/EPA

izbori u BiH

DAN ODLUKE U BIH: Izlaznost u BiH 53,26 odsto (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Širom BiH održani su izbori na svim nivoima. Građani su izabrali tri člana Predsedništva BiH, poslanike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42) i to 28 iz Federacije BiH, 14 iz Republike Srpske, Zastupnički dom Federalnog parlamenta (98) i Narodnu skupštinu RS-a (83), predsednika i dva potpredsednika RS-a i poslanike u 10 kantonalnih skupština.

23.15 - "Moram reći da je izborni rezultat SBB-a dobar s obzirom na to da smo poslednjih godina glavna i jedina meta svih mogućih dezinformacija i najprljavijih političkih udaraca, od montiranih optužnica, od toga da su u samoj izbornoj kampanji naši članovi maltretirani, da su našim uglednim članovima paljeni i automobili i da je cela jedna propagandna mašina bila uključena prema nama", rekao je Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost.

23.00 - Lider Demokratske fronte Željko Komšić obratio se javnosti nakon što su objavljeni prvi rezultati izbora u kojima je objavljeno da ubedljivo vodi ispred predsednika HDZ-a BiH Dragana Čovića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

"Želim da pozdravim sve ljude koji su mi ukazali poverenje. Čestitam svim kandidatima na ostvarenom rezultatu. Moja poruka svim građanima BiH od nekog ko je budući član Predsedništva BiH: Ja sam tu da služim svim građanima BiH, bez obzira na to jeste li glasali za mene ili ne. Moja poruka Hrvatima je da nemate nikakvog razloga za strah, ja sam vaš predsednik" poručio je Komšić.

21.24 - DNS - Na osnovu 6 odsto ukupno obrađenih glasova, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik ima više od 23.000 glasova, a kandidat Saveza za pobedu Mladen Ivanić oko 15.000.

21.15 - CIK: Izlaznost u BiH 53,26 odsto

20.20 - Na tri hiljade prebrojanih glasova u Banjaluci Milorad Dodik vodi sa 66 odsto, prema izvoru iz SNSD-a Banjaluka.

Prema podacima Izbornog štaba SNSD-a u Nevesinju, u ovoj opštini na uzorku od jedne trećine glasačkih mesta, Milorad Dodik je osvojio 65 odsto glasova.

19.50 - Glasalo se i za Mesija

Pojedini glasači su na svojim listićima dopisivali imena poznatih ličnosti, poput fudbalera Ronalda, Mesija, Mohameda Salaha i Luke Modrića ili pak nemačke kancelarke Angele Merkel.

Jedan glasač je preko celog glasačkog listića napisao početnu postavu fudbalskog kluba AC Milan.

foto: Reuters

19.46 - Policija sumnja na "bugarski voz" u Istočnoj Ilidži. Više o tome OVDE.

19.45 - Na biračkom mestu u Ambasadi BiH u Beogradu, jedinom u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, glasalo je 36 od ukupno 60 registrovanih birača.

19.15 - Radovan Kovačević iz SNSD kaže da je, prema podacima kojima oni raspolažu, izlaznost u Republici Srpskoj bila oko 55 odsto.

"Ja očekujem da će Milorad Dodik proglasiti pobedu", rekao je Kovačević za Atvbl.com.

19.11 - Irena Hadžiabdić iz CIK-a kaže da je raduje što i oko 19 sati ima redova za glasanje jer će to dati veći legitimitet ovim izborima. Ona je istakla da će prvi preliminarni rezultati biti saopšteni oko ponoći.

foto: Printscreen/Atvbl

19.05 - U 24 opštine u kojima je glasanje počelo sa zakašnjenjem, građani mogu da glasaju još 20 do 30 minuta, u zavisnosti od toga koliko se kasnilo.

19.00 - Da glasaju i oni koji dođu 19 sati

Branko Petrić, predsednik Centralne izborne komisije u BiH, poručio je da nijedan glasač koji na biračko mesto dođe do 19 sati ne sme biti vraćen.

"Ako dođu i tačno u 19 sati na biračko mesto biće im omogućeno da glasaju. U slučaju da se pokaže da su glasači vraćani, biće preduzete određene mere", rekao je Petrić.

18.45 - Uskoro kraj glasanja

U 7 časova otvoreno je 5.500 biračkih mesta koja se zatvaraju u 19 časova, kada završava i izborna tišina.

Biračko mesto u Miljevini otvoreno je 8 časova, pa će glasanje trajati do 20 sati, potvrdio je predsednik Opštinske izborne komisije Foča Branimir Radović.

Ovo biračko mesto nije na vreme otvoreno zbog kašnjenja jednog člana biračkog odbora iz Sarajeva.

17.20 - Do 15 časova u Banjaluci je, prema podacima sa 78 odsto birališta, izašlo 39,23 odsto glasača.

U Doboju do 15 časova glasalo je 45 odsto.

17.08 - Izlaznost do 15 sati

Na opštim izborima u BiH do 15 časova glasalo je 37,21 odsto birača, što je za 0,6 odsto više nego na izborima pre četiri godine, rekao je predsednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić.

Petrić je novinarima u Sarajevu rekao da je do 15 časova u Republici Srpskoj na izbore zašlo 41,81 odsto birača, u FBiH 34 odsto, dok je u Brčko distriktu izlaznost 32,26 odsto.

foto: EPA

17.00 - Na području Mostara do 15 sati je glasalo 34,43 odsto glasača, a među njima su bili i zatvorenici Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar.

Iako su iz Uprave KPZ-a uredno dostavili prijave za njih 60, na spisku mobilnog tima ih je bilo 31.

Kako je rečeno, od njih 31 svoju građansku dužnost je obavilo svega 15, jer ostali nisu želeli da glasaju, prenosi Avaz.ba.

16.38 - Američka ambasadorka: Građani BiH pokazali da su za EU

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak pozvala je na konferenciji za novinare građane u BiH da izađu na biračka mesta i da glasaju.

"Građani BiH jasno su pokazali da su za EU intergracije. I EU i SAD su radile na tome u period pre izbora da se stranke sastanu da bi se došlo do rešenja, zato je jako važno da se rezultati objave što brže i ekspeditivno u skladu sa sudskim presudama. Videli smo razne informacije s terena. Važno je da građani ukoliko uoče problem to pošalju insitucijama BiH, koji treba da se bave time. Izađite na izbore, ostalo je još nekoliko sati“, poručila je Kormakova.

16.20 - Na redovnim biračkim mestima u Foči je do 15 sati časova glasalo 8.370 birača, odnosno 45,66 odsto, rekao je predsednik Opštinske izborne komisije Branimir Radović.

Najveća izlaznost je u Miljevini 55 odsto, a od većih biračkih mesta dobra izlasnost je i u Centru tri 50 odsto, Donjem Polju tri 49 odsto, Centru jedan i Gornjem Polju jedan po 48 odsto, te u Brodu 47 odsto.

foto: EPA

16.15 - Do 15 sati izašlo pola Trebinja na glasanje

Prema preseku, do 15 sati je u Trebinju na birališta izašlo 49 odsto birača, a najveća izlaznost je na biračkom mestu 10, u Gorici, saopšteno je iz Gradske izborne komisije Trebinje.

16.05 - U Bijeljini izlaznost 39,71 odsto

Na opšte izbore u Bijeljini do 15 sati časova izašlo je 39,71 odsto ili 42.200 birača, rečeno je novinarima u Gradskoj izbornoj komisiji.

16.00 - Niska izlaznost

Do 11 sati u BiH je glasalo 12,7 odsto registrovanih birača, što predstavlja najniži procenat izlaznosti u poslednjih 10 godina.

Treba istaći da CIK do 11 sati nije dobio podatke iz Doboja, Brčkog i Bijeljine, pa je njihov podatak govorio o izlaznosti od 11,41 odsto.

foto: Reuters

Prema naknadnim saopštenjima lokalnih medija, u Brčkom je do 11 sati glasalo 8.590 birača, u Doboju 13.521, a u Bijeljini 19.500. Dodavanjem ovih nedostajućih podataka, a uzimajući u obzir poznat broj registrovanih birača u BiH, dobije se procenat od 12,7.

15.50 - Ipak nije bačen suzavac

Na biračkom mestu u dobojskom naselju Pridjelu nije bačen suzavac, kako je objavljeno u pojedinim medijima, potvrđeno je Policijske uprave Doboj.

15.47 - Predsednica biračkog odbora u Ambasadi BiH u Beogradu Mirjana Ostojić navela je da se glasanje sprovodi od sedam časova, te da za sada sve protiče u najboljem redu.

foto: Reuters

"Do 11 časova je glasalo 10 birača od ukupno 60 koliko ih je na biračkom spisku. S tim što je bio određen broj ljudi koji su izrazili želju da glasaju, ali pošto nisu obavili registraciju za glasanje blagovremeno, nažalost njima nismo mogli da omogućimo to pravo ovde u ambasadi u Beogradu", rekla je.

15.45 - Vigemark: Nadam se da će odziv biti veliki

Šef Delegacije EU u BiH, Lars-Gunar Vigemark, rekao je da je danas važan dan za BiH i da se nada da će građani iskoristiti pravo, ali i obavezu da glasaju, te da će odziv biti veliki.

foto: Beta/Svetlana Dojčinović

13.00 - CIK: Do 11 časova glasalo 11,41 odsto birača

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) saopštila je da je do 11.00 časova na opštim izborima u BiH glasalo 11,41 odsto birača.

"Može se očekivati da je izlaznost slična kao pre četiri godine. Po običaju, najveća izlazanost je u manjim sredinama. Najveća izlaznost je u opštini Kalinovik, 31 posto", rekao je novinarima predsednik CIK-a Branko Petrić.

foto: Beta/Svetlana Dojčinović

12.30 - Glasao i bračni bar Izetbegović: Bakir i Sebija se nadaju pobedi

Predsednik SDA Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija Izetebegović glasali su na biračkom mestu u OŠ "Nafija Sarajlić“.

"Odziv je kako čujem dobar, bolji nego ranije. Nadam se da ćemo imati dobre rezultate da ćemo imati koalicije koje će povući zemlju naped. Takmičili smo se se ovih dana među sobom, sada je vrejme da se takmičimo u dobru, ko će više dobra uraditi za BiH", kazao je Izetbegović.

foto: printscreesn Klix.ba

Više pročitajte OVDE

12.20 - Dodik: Srećan je narod koji vlast može da bira na demokratskim izborima

foto: ATV/SRNA

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, glasao je sa suprugom u Domu Kulture u Laktašima. Dodik je na glasanje došao vidno raspoložen i rekao da je srećan narod koji može da bira vlast na demokratskim izborima.

Izjavu predsednika RS posle glasanja pročitajte OVDE

12.15 - Koalicija "Pod lupom": Do 9 sati zabeleženo 99 kritičnih situacija

Direktor Koalicije za fer i poštene izbore "Pod lupom" Dario Jovanović izjavio je da je do devet sati zabeleženo ukupno 99 kritičnih situacija od kojih se 49 odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mesta i udaljavanje s biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka i manjka komunikacije između različitih nivoa izborne administracije.

foto: EPA

Dodao je da je u četiri slučaja izražena sumnja na postojanje tzv bugarskog voza, odnosno kružnog glasanja. "Jedan birač je došao sa već popunjenim glasačkim listićem a izneo je prazan. U devet slučajeva zabilježene su druge nepravilnosti pri glasanju do devet sati", naveo je Jovanović.

Više pročitajte OVDE

11.54 - Ivanić: Ovo će biti praznik demokratije

foto: SRNA

Kandidat Saveza za pobedu za srpskog člana Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da će danas biti praznik demokratije, te da je ubeđen u izbornu pobedu.

Opširniju izjavu Mladena Ivanića možete pročitati OVDE

11.15 - Čović: Očekujem veći napredak BiH

Dragan Čović, kandidat za člana Predsjedništva Bosna i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, glasao je u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

foto: Screenshot Klix.ba

Čović je na biračko mjesto na općim izborima u BiH došao u pratnji supruge Bernardice, a nakon glasanja je poručio kako već iza ponoći očekuje brzi napredak BiH prema EU.

11.00 - Komšić: Što veća izlasnost, to legitimniji rezultat Predsednik Demokratskog fronte Željko Komšić koji je jutros zajedno sa suprugom glasao na biračkom mjestu u školi "Vladimir Nazor" izjavio je da bi voleo da što više ljudi izađe na izbore, "jer je onda rezultat legitiminiji pa je veće povjerenje u one koji će obnašati vlast".

foto: Klix.ba/K.S.

"Želeo bih da bude što manje izbornih prevara. Znam da je nemoguće očekivati da izbori budu apsolutno fer, uvek ima varanja i greški, zato je neophodno da institucije za sprovođenje izbora, prije svega CIK i opštinske izborne komisije svoj posao urade fer i nepristrasno", rekao je Komšić.

11.15 - Radončić: Rađa se nova BiH

Predsednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić svoju građansku dužnost na dan izbora obavio je u Osnovnoj školi "Porodice ef. Ramića" u Semizovcu.

foto: Avaz.ba

"Nadam se da će BiH odlučiti da okrene novu stranicu koja će značiti kraj 23 godine zaostajanja, socijalne bede, koja će značiti rađanje prosperitetne, proevropske, prozapadne bogatije, uspešnije BiH nego je to bio slučaj sada", rekao je Radončić. Opširnije pročitajte OVDE

10.45 - Bećirović: Važno je odabrati put ka EU i NATO

Kandidat Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) za člana Predsedništva Denis Bećirović glasao je danas na biračkom mestu u prostorijama Osnovne škole Sjenjak u Tuzli.

On očekuje da će veliki broj ljudi u BiH opredjeliti se za jedan put ka evropskoj BiH koja će snažno krenuti u punopravno članstvo NATO Saveza i Evropske unije.

foto: EPA

7.30 - Počeli izbori u BiH

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini, na kojima će kandidatima biti dodeljeno ukupno 518 mandata, počeli su otvaranjem biračkih mesta širom Bosne i Hercegovine u 7:00 sati. Izborna tišina i glasanje će trajati do 19:00 sati.

U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) su za Klix.ba kazali da su, uoči Opštih izbora 2018. godine, overili ukupno 804 kandidatske liste sa 7.497 kandidata.

foto: EPA

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. Pravo glasa na ovogodišnjim izborima ima 3.352.933 birača.

Biraju se tri člana Predsedništva BiH, zastupnici za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42) i to 28 iz Federacije BiH, 14 iz Republike Srpske, Zastupnički dom Federalnog parlamenta (98) i Narodnu skupštinu RS-a (83), predsednik i dva potpredsednika RS-a i zastupnici u 10 kantonalnih skupština.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track