SAMI SEBE ISKLJUČILI: Bosna i Hercegovina suspendovane  iz Saveta Evrope do kraja godine!
Foto: Profimedia

zakasnili

SAMI SEBE ISKLJUČILI: Bosna i Hercegovina suspendovane iz Saveta Evrope do kraja godine!

Bosna i Hercegovina -

Bosna i Hercegovina će do kraja ove godine biti suspendovana iz rada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSVE) zbog toga što u roku šest meseci od održanih opštih izbora nije imenovala nove predstavnike u tome telu.

Neimenovanjem delegacije u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope BiH je samu sebe isključila iz rada ove važne evropske institucije, izjavila je danas nekadašnji poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH Milica Marković izjavila je danas da je BiH .

"Ovo neimenovanje posledica je toga što nije imenovan novi Savet ministara, a zbog čega ne zasedaju ni Predstavnički ni Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH", rekla je Markovićeva, koja je bila član ranijih delegacija parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Ona je objasnila da je imenovanje delegacije, koja se sastoji od 10 članova - pet stalnih i pet zamenskih, u nadležnosti Parlamentarne skupštine.

"S obzirom na to da domovi ne zasedaju, delegacija nije imenovana čime je BiH samu sebe isključila iz rada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za 2019. godinu", upozorila je Markovićeva.

Prema njenim rečima, delegacija se imenuje na četiri godine, ali članovi delegacije svake godine, obično u januaru dobijaju akreditive za tu kalendarsku godinu.

"Pošto je BiH u postizbornoj fazi, za nas se primenjivalo pravilo da to bude u roku od šest meseci od održavanja izbora, što znači da je za aprilsko zasedanje BiH trebalo da obavesti Savet Evorpe ko čini novu delegaciju", dodala je Markovićeva.

Navodeći da to nije urađeno do 6. aprila, kada je bio rok, Markovićeva je konstatovala da BiH sigurno neće učestvovati u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope do kraja godine.

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH održali su konstitutivne sjednice, ali njihove stalne i zajedničke komisije nisu formirane zbog neimenovanja novog Savjeta ministara.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track