Najnovije vesti

LIDERI SEECP POTPISALI DEKLARACIJU: Čvrsto verujemo u zajedničku evropsku budućnost (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

USPEŠAN SAMIT

LIDERI SEECP POTPISALI DEKLARACIJU: Čvrsto verujemo u zajedničku evropsku budućnost (FOTO, VIDEO)

Bosna i Hercegovina

JAHORINA - Učesnici samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi na Jahorini usvojili su Deklaraciju u kojoj je naglašeno da puna integracija regiona u EU služi najboljim interesima Evrope, kao i da je bezbednost jugoistočne Evrope glavni preduslov za bezbednost i stabilnost celog kontinenta.

 

"Čvrsto verujemo u zajedničku evropsku budućnost. Projekat EU se pokazao kao najuspešniji i efikasan garant mira, stabilnosti i napretka u istoriji kontinenta", navodi se u Deklaraciji i ističe da dobrosusedski odnosi, uzajamno poštovanje i iskren politički dijalog nemaju alternativu.

Učesnici samita saglasni su da se perspektiva članstva u EU pokazala kao najsnažniji podsticaj za neophodne reforme, kao i najbolji garant trajnom miru, stabilnosti i bezbednosti u regionu, prenosi RTRS.

 

"To je, takođe, najsnažniji podsticaj za sveobuhvatnu transformaciju regiona i promociju demokratije, ljudskih prava i osnovnih sloboda, vladavine prava, uzajamnog razumevanja i povezanosti i dobrog ekonomskog upravljanja", navodi se u dokumentu.

foto: Beta/Slobodan Miljević

Kako se navodi, u dokumentu je posebno naglašena potreba održanja momentuma proširenja i kontinuirane opredeljenosti za reforme, kao i kredibiliteta politike proširenja, bazirane na striktnoj i fer uslovljenosti, regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima i načelu vlastite zasluge.

Istaknuto je da će učesnice SEECP-a, koje su već članice EU, nastaviti da podržavaju evropsku perspektivu članica Procesa koje još teže članstvu u Uniji.

foto: Beta/Slobodan Miljević

Pohvale su upućene rumunskom predsedavanju Savetu EU i predsedavanju Sarajeva SEECP-u za zajedničko organizovanje neformalnog sastanka za jačanje regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi 22. marta u Sarajevu, koji je okupio direktore EU za zapadni Balkan, političke direktore članica SEECP-a, kao i predstavnike Evropske službe za spoljne poslove i Evropske komisije.

 

Posebno mesto u Deklaraciji posvećeno je jačanju bezbednosti u regionu i opredeljenosti zemalja učesnika Procesa da zajednički rade da bi se efikasno suočile sa svim bebednosnim pretnjama u regionu.

"Učesnici naglašavaju neophodnost koordinisanih napora u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, organizovanog kriminala sa fokusom na moderno ropstvo, trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju", navodi se u Deklaraciji.

 

Pozdravljen je početak primene Integrisanog upravljanja internom bezbednošću i njegovog prvog stuba Inicijative zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma.

foto: Beta/Slobodan Miljević

Kada se radi o ilegalnim migracijama, izraženo je uverenje da izazov ilegalnih migracija može biti prevaziđen samo zajedničkom saradnjom svih članica SEECP-a, pri čemu je apelovano na EU da po ovom pitanju nastavi konkretno da podržava region.

 

U Deklaraciji je ocenjeno da je jačanje ekonomske saradnje članica SEECP-a, kao i privreda zemalja regiona i EU od najvećeg značaja za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jugoistočne Evrope.

foto: Beta/Slobodan Miljević

"U ovom smislu, učesnici su potpuno svesni hitne potrebe za proširenjem povezanosti unutar regiona, kao i regiona i EU", piše u Deklaraciji i precizira se da se povezanost ne odnosi samo na infrastrukturu, nego i poslovnu, digitalnu i povezanost na polju kulture, kao i povezanost mladih.

 

Kako se konstatuje u dokumentu, poboljšanjem povezanosti biće povećana sposobnost regiona da se takmiči na globalnom tržištu, kao i sveukupno blagostanje građana.

foto: Beta/Slobodan Miljević

U dokumentu je naglašen veliki potencijal digitalizacije za transformaciju privreda zemalja regiona i posebno pozdravljeno potpisivanje sporazuma o pojeftinjenju usluga rominga u javnim mobilnim mrežama zemalja zapadnog Balkana.

 

Upozoreno je na potencijalnu pretnju stabilnosti ekonomskog napretka i održivog razvoja uzrokovanog egzodusom velikog broja obrazovanih i stručnih mladih ljudi u prosperitetnije privrede.

foto: Beta/Slobodan Miljević

"Ovaj fenomen nije percipiran samo kao privremeni i treba da ga rešavaju zajednički svi zainteresovani u regionu", piše u dokumentu uz konstataciju da su kapaciteti mladih ključni za izgradnju stabilnijih i koherentinijih društava.

Učesnici snažno podržavaju rad Parlamentarne skupštine SEECP-a, uz prepoznavanje ključnog značaja uzajamne saradnje zakonodavnih tijela u regionu, posebno razmjenjivanja najboljih praksi i naučenih lekcija na svim područjima, piše u Deklaraciji i dodaje se da je to viđeno kao prikladan okvir za implementaciju evropskih standarda i harmonizaciju zakonodavnog rada sa EU.

U Deklaraciji je istaknuto da učesnici posebno cene ulogu Savjeta za regionalnu saradnju /RČ/ zbog "neumornog rada na održivosti regionalnog napretka", kao i da je efektivna i rezultatski orijentisana saradnja između članica SEECP-a, EU i RČ-a donela okvir regionalne saradnje koji je postigao konkretne rezultate u digitalnoj povezanosti, mobilnosti radne snage, socijalnoj inkluziji i koheziji, rodnoj ravnopravnosti, parlamentarnoj i bezbednosnoj saradnji.

foto: AP

Učesnici su izrazili svoje uvažavanje predsedavanju Sarajeva SEECP-om u periodu 2018-2019. godina i postignutim rezultatima pod motom "Bolja povezanost za bolji život", a pozdravljeni su i prioriteti postavljeni za vreme ovog predsedavanja, s naglaskom na evropski strateški pristup.

Kako se navodi, konstatovano je da su događaji i aktivnosti organizovani tokom predsedavanja Sarajeva SEECP-u osnažili ulogu ove inicijative i obogatili vezu članica.

foto: Printscreen RTRS

Deklaraciju su potpisali predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan, Crne Gore Milo Djukanović, Severne Makedonije Stevo Pandarovski i Albanije Iljir Meta, kao i premijeri Srbije Ana Brnabić i Bugarske Bojko Borisov.

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Među potpisnicima Deklaracije su i rumunski ministar istraživanja Nikolae Hurduk, državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Zdravka Bušić, ambasadori Grčke u BiH Georgios Iliopulos i Slovenije Zorica Bukinac i predstavnik Moldavije Oleg Culea.

 

Dokument je zaključen u prisustvu generalnog sekretara RCC-a Majlinde Bregu i zamenika generalnog direktora Evropske službe za spoljne aktivnosti Angeline Ajhorst.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...