BIH OBELEŽAVA DAN NEZAVISNOSTI: Republika Srpska NE priznaje praznik
Foto: Wikipedia

Godišnjica referenduma

BIH OBELEŽAVA DAN NEZAVISNOSTI: Republika Srpska NE priznaje praznik

Bosna i Hercegovina -

U Federaciji BiH je danas neradan dan zbog obeležavanja Dana nezavisnosti, praznika koji Republika Srpska ne priznaje.

Referendum o izlasku BiH i SFRJ održan je 29. februara i 1. marta 1992, koji su Srbi mahom bojkotovali, a na izjašnjavanje su izašli uglavnom Hrvati i muslimani koji su se većinski izjasnili za demokratsku nezavisnu BiH.

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31 odsto odnosno 2.073.568 građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44 odsto građana.

Zemlje članice tadašnje Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.

Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih nacija.Skupština Republike BiH je 28. februara 1995. u Sarajevu donela odluku kojom je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je tadašnji predsednik Predsedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine, neposredno nakon okončanja krvavog rata i tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti je prvi put proslavljen 7. aprila 1995. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track