DODIK: Izetbegović ne može da pokrene ništa da u ime BiH bez saglasnosti RS
Foto: Marina Lopičić

Jedinstven stav

DODIK: Izetbegović ne može da pokrene ništa da u ime BiH bez saglasnosti RS

Bosna i Hercegovina -
Izetbegović nije BiH i ne može u ime BiH bilo šta da pokrene ili uradi, naveo je Dodik povodom izjave bošnjačkog čana tročlanog Pedsedništva BiH da se analizira presuda Haškog tribunal Karadžiću i da će, ako se utvrdi da ima novih elemenata, BiH zatražiti reviziiju postupka protiv Srbije za genocid

BIJELJINA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ne dolazi u obzir pokretanje revizije postupka po tužbi BiH protiv Srbije, kako to najavljuje predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, i naveo da takav Bakir Izetbegović ne može da bude faktor stabilnosti i mira. Dodik je Izetbegoviću poručio da bi pre toga trebalo obnoviti tužbu protiv onih koju su, kako je rekao, pucali na svoj narod na Markalama.

Izetbegović nije BiH i ne može u ime BiH bilo šta da pokrene ili uradi, naveo je Dodik povodom izjave bošnjačkog čana tročlanog Pedsedništva BiH da se analizira presuda Haškog tribunal Karadžiću i da će, ako se utvrdi da ima novih elemenata, BiH zatražiti reviziiju postupka protiv Srbije za genocid.

"Nema toga koji bi se u ime Republike Srpske i Srba priključio njegovom zahtevu da se obnovi tužba protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu", rekao je Dodik. Navodeći da bi obnavljanje bilo kakve tužbe u ime BiH značilo saglasnost i Republike Srpske, odnosno srpskog člana Predsedništva BiH, Dodik je istakao da je u potpunosti uveren da te saglasnosti neće biti od Mladena Ivanića ili bilo koga.

Predsednik Srpske je ocenio da je očigledno da je pravovremeno reagovanje i stav Vlade Srpske u vezi sa presudom Haškog tribunala prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću dovoljno iritirala Izetbegovića, koji mora da zna da tu svoju ljutnju može samo da zadrži za sebe i da ne može da govori u ime BiH. "Ovo je pokušaj i dokaz da oni žele sukob ne samo sa Srbima u Republici Srpskoj, nego sada i sa Srbima u celini. Takav Bakir Izetbegović ne može da bude faktor stabilnosti i mira", rekao je Dodik.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

On je naveo da Izetbegović svojim zabludama i snovima pokušava da uzmemiri regionalnu stabilnost, dodajući da se politika koju vodi premijer Srbije Aleksandar Vučić pokazuje kao politika stabilnosti i mira u regionu. "Izetbegović je loša pojava za Srbe u celini. On ne donosi ništa dobro na planu pomirenja. On govori u ime onog radikalnog dela muslimana koji su u BiH stalno za neke sukobe", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je ponovio da nema elemenata za obnavljanje tužbe i da to pokazuje i presuda Karadžića na koju se poziva Izetbegović, preneli su banjalučki mediji. "Obnova tužbe ne dolazi u obzir. To nije na dnevnom redu. Ako treba šta tužiti i obnoviti, onda treba obnoviti tužbu protiv onih koji su pucali na svoj narod na Markalama i počinili jednu takvu scenu masakra koji je poslužio kasnije da se satanizuju Srbi i da se uvedu sankcije Srbiji", rekao je Dodik. On je istakao da o tome najbolje govori izuzeto mišljenje sudije Haškog suda. "Mada je bilo mnogo i onih drugih koji su ranije kao vojnici u ime međunarodnih snaga isticali sumnje o tom samom događaju", rekao je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track