DODIK: Republika Srpska mora biti vezana za Srbiju!
Foto: Printscreen Youtube

Predsednik RS na svečanosti

DODIK: Republika Srpska mora biti vezana za Srbiju!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je večeras da Republika Srpska ne menja svoju evropsku orijentaciju, ali je ukazao da mora da izrazi svoju vojnu neutralnost i da bude isključivo vezana za Srbiju i njene orijentacije.

"Bosna i Hercegovina danas nije dobro mesto za život nijednog od njenih konstitutivnih naroda", rekao je on na svečanoj akademiji povodom Dana Republike i dodao da je ta zemlja zaglavljena u bošnjačkom nacionalizmu i međunarodnom intevencionizmu koji je, prema njegovoj oceni, antisrpski.

Stranci često govore, kazao je on da Republika Srpska nije ugrožena i da je ekonomija bitnija.

"Naše iskustvo nam pokazuje da ekonomija nikada i nigde nije rešila nijedno političko pitanje", poručio je Dodik, dodavši da Republika Srpska nikada ne sme da dozvoli da bude ugrožena.

On je takođe rekao da je važno negovati dobre odnse sa Rusijom i Kinom sa kojima je i do sada ovaj entitet ostvarivao dobru privrednu saradnju.

"Važno je da nastavimo da gradimo Republiku Srspku kao što smo je dosada gradili. RS je trajna kategorija na ovim prostorima i proslavlja tek 25. rođendan. Glasno i jasno demantujemo sve sumnje da jedan od najznačajnijih datuma obeležavamo iz inata, ovo nije inat već srpska istorija i proslava naše odluke da ćemo živeti kao slobodni ljudi", rekao je predsednik RS.

Govoreći okupljenima, Dodik je poručio da je Republika Srpska nastala u miru, a da se ratom "branila, odbranila i nakon toga izgradila".

Danas se u Republici Srpskoj, poručio je on, slavi srpski način života i odluka srpskog naroda da živi u slobodi, poštujući žrtve koje su za nju mnogi podneli.

Ponos i jedinstvo su, rekao je entitetski predsednik, ključne reči na današni dan i celom svetu, poručio je, treba pokazati da su Srbi jedinstveni u proslavi današnjeg dana.

"To su bile ključne reči i pre 25 godina i danas. Tada se rodila Republika Srpska i zato možda nekima smeta naš veliki dan, ali mi bismo bili mali da smo pristali da nam taj praznik oduzmu", poručio je Dodik prisutnima.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track