HUMANOST OKUPILA KONJIČANE: Skupljali novac za lečenje devojčice (3) i teške bubrežne bolesnice
Foto: Herceg Televizija

Divan potez

HUMANOST OKUPILA KONJIČANE: Skupljali novac za lečenje devojčice (3) i teške bubrežne bolesnice

Bosna i Hercegovina -

Na sinoć održanoj donatorskoj večeri za obnovu Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, i za pomoć u lečenju trogodišnje Sofije Šušić i Milijane Ćećez prikupljeno je oko 6.000 KM (3.000 evra), potvrdio je Zoran Pologoš, predsednik Udruženja Konjičana Republike Srpske.

Donatorskoj večeri prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kao i vladika Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

“Konjičani su poznati po svojoj slozi i dobrom srcu i to su ovde večeras potvrdili. Kad god učinimo nešto dobro osećamo tu dobrotu, ali isto tako nam je loš osećaj kada loše činimo. To je unutrašnji glas božiji koji nam je upisan u našu dušu i naše srce”, rekao je vladika Grigorije.

On je rekao da će Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska donirati oko 5.000 evra za potrebe lečenja Sofije Šušić i Milijane Ćećez kao i za obnovu Crkve u Konjicu.

“Posebnost Konjičana je da nisu loši u zlim namerama nego oštri u dobrim namerama i od vas možemo mnogo toga da naučimo”, rekao je sinoć gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je obećao da će Grad Trebinje i u narednom periodu imati sluha i pomoći da se, kako je rekao, ljudske nevolje ublaže.

Konjičanki Milijani Ćećez potrebna je transplantacija bubrega, a devojčici Sofiji Šušić čiji su roditelji u poslednjem ratu proterani iz Konjica i trenutno žive u Nikšiću, pomoć u lečenju teškog oboljenja mozga.

Zoran Pologoš, predsednik Udruženja Konjičana Republike Srpske, koje je organizator donatorske večeri, rekao je da ga je Milijana Ćećez pre dva dana obavestila da se odriče celokupnog iznosa novca koji za nju bude prikupljen na večerašnjoj donatorskoj večeri u korist trogodišnje Sofije Šušić.

„Milijana me je obavestila da su Konjičani koji žive u Australiji i Americi prikupili sva potrebna sredstva za njeno lečenje, i da želi da se novac koji večeras bude prikupljen za nju preusmeri za lečenje teškog oboljenja mozga male Sofije“, kaže Pologoš.

Kada je reč o crkvi Svetog Vasilija Velikog, koja je devastirana tokom ratnih godina, on kaže da su poslednjih godinu dana intenzivirani radovi na popravci unutrašnjosti i porte crkve, za šta velike zasluge ima mesni paroh Milan Bužanin.

Pologoš je dodao da su sredstva za dosadašnje radove prikupili uglavnom Srbi koji žive u dijaspori, prvenstveno u Australiji. Ova crkva proglašena je kulturno-istorijskim dobrom od nacionalnog značaja. Organizaciju donatorske večeri finansirao je Grad Trebinje.

(Radio Trebinje)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track