LINTA: Odluka Ustavnog suda BIH otvoreni napad na Republiku Srpsku
Foto: Zorana Jevtić

Skinute maske

LINTA: Odluka Ustavnog suda BIH otvoreni napad na Republiku Srpsku

Bosna i Hercegovina -

Odluka Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma predstavlja otvoreni napad na Republiku Srpsku i pravo srpskog naroda da suvereno odlučuje o svojim praznicima, smatra predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je u izjavi dostavljenoj medijima rekao da Ustavni sud BiH svojom najnovijom odlukom nastavlja da krši Ustav BiH, a time i Dejtonski sporazum, jer ne poštuje zakone koje donosi vlast u Republici Srpskoj izabrana na demokratskim izborima.

"Očigledno je da Ustavni sud nije nezavisna i samostalna institucija koja treba da štiti ustavnost i zakonitost i ljudska i manjinska prava već instrument bošnjačke politike čiji je strateški cilj ukidanje Republike Srpske i stvaranje unitarne i islamske BiH", rekao je Linta.

On je ocenio da ''ključnu odgovonost za kršenje Dejtonskog sporazuma snosi deo međunarodne zajednice koji od završetka rata u BiH vodi politiku dvostrukih standarda odnosno zastupa interese bošnjačke političke i intelektualne elite koji su upereni protiv mira, stabilnosti i međusobnog razumijevanja".

(VIDEO) REAGOVANJA NA ODLUKU USTAVNOG SUDA BiH: Rezultati referenduma se ne mogu poništiti

"Ako bošnjački narod istinski želi mir, prosperitet i pomirenje sa srpskim narodom na temelju poštovanja izvornog Dejtonskog sporazuma onda je potrebno da odbaci ratnohuškačku i šovinističku politiku Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije", poručio je Linta.

Ustavni sud BiH juče je doneo odluku o poništavanju rezultata referenduma održanog 25. septembra u Republici Srpskoj, sa obrazloženjem da ta odluka nije u skladu sa Ustavom BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track