OSUĐEN VOĐA BOSANSKIH VEHABIJA: Bilalu Bosniću 7 godina za podsticanje na terorizam!
Foto: Printscreen Depo Portal

Sud BiH

OSUĐEN VOĐA BOSANSKIH VEHABIJA: Bilalu Bosniću 7 godina za podsticanje na terorizam!

Bosna i Hercegovina -
Bosnić je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice podsticao pripadnike zajednice da postanu pripadnici terorističke grupe Islamska država

SARAJEVO - Husein Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabija u BiH, poznat pod imenom Bilal osuđen je pred sudom BiH na sedam godina zatvora zbog krivičnog dela podsticanje na terorističku aktivnost, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

U Tužilaštvu BiH su istakli da su zadovoljni presudom, ali da će tražiti veću kaznu u drugostepenom postupku.

Odbrana je najavila žalbu, a Bosnićevi advokati su naveli da se u ovom slučaju radi o "politički montiranom procesu".

U presudi se navodi da je Husein Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice organizovane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u zemlji i regionu, svesno sa pozicije verskog autoriteta u selefijskoj zajednici, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Jutjub održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe Islamska država i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.

Uhapšen je u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask" u septembru 2014. godine.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track