UPOZORENJE POLICIJE Naoružani džihadisti pobegli u šumu u Bosni! Strahuje se da će preći u Srbiju!
Foto: Printscreen BN TV

Sukob zbog vode

UPOZORENJE POLICIJE Naoružani džihadisti pobegli u šumu u Bosni! Strahuje se da će preći u Srbiju!

Bosna i Hercegovina -

Prema potvrđenim policijskim izvorima, najmanje trojica pripadnika selefijskog pokreta odmetnula su se u šume kod sela Ošve kod Maglaja.

Među odmetnicima su i bivši pripadnici Islamske države koji su se nedavno vratili iz Sirije.

N1 javlja da je jedan od pripadnika ove zajednice Jasmin Batanović uhapšen, a da je u toku potraga za Ademom Karamujom.

Foto: BN TV
Foto: BN TV

Prvi se odmetnuo Muhamed Tutmić, bivši pripadnik Islamske države koji je hapšen i optužen zbog terorizma. On se nalazi pod merama zabrane, ali već sedam dana policijske agencije tragaju za njim. Policija sumnja da su mu se tokom vikenda pridružili Adem Karamuja i Jasmin Batanović. Karamuja je, takođe, povratnik iz Sirije koji je optužen za terorizam.

Izet Hadžić, Foto: BN TV
Izet Hadžić, Foto: BN TV

Naime, u subotu je došlo do svađe u selefijskoj zajednici u Ošvama, a sve u vezi sa korišćenjem lokalnog vodovoda.

Karamuja je tada zapretio neformalnom vođi ove zajednice Izetu Hadžiću da će zatrovati vodovod. Iste noći, na kuću Izeta Hadžića ispaljena su dva metka, a on je policijskim agencijama kazao da je neposredno pre pucnjave u vozilu koje je prolazilo u blizini prepoznao Adema Karamuju.

Adem Karamuj, Foto: BN TV
Adem Karamuj, Foto: BN TV

Od tada im se gubi svaki trag piše Žurnal.info.

"Sumnjamo da su se nakon ovog događaja priključili ranije odbeglom Muhamedu Tutmiću", kazao je za Žurnal izvor uključen u istragu ovih događaja.

Međutim za televiziju N1 Aldina Ahmić, portparolka MUP-a ZDK kaže:

"Došlo je do zagađenja jednog bazena i mi smo poslali naše službenike. Jedna osoba je uhapšena za koju se sumnja da je to uradila. U toku su aktivnosti na pronalasku još jedne osobe", rekla je ona.

Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona danima tragaju za odbeglim bivšim pripadnima Islamske države. Sumnja se da se nalaze u šumama u široj okolini Maglaja.

Policija je već vršila pretrese na području Ošvi, a sumnja se da im je prvu noć utočište pružio Latif Talić, još jedan bivši pripadnik Islamske države koji je hapšen u akciji Damask. On je ranije evidentiran zbog posedovanja nelegalnog naoružanja, krađa i izazivanja opšte opasnosti, pucao je iz automatske puške na dve osobe u Zenici.

(BN TV/ N1.BA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track