CRNOGORCIMA SMETA SVE ŠTO JE SRPSKO! SKANDAL KOJI SE KRIO ČITAVU DECENIJU: Preimenovali ulicu cara Lazara u Sutomoru
Foto: Barskiportal.com

brišu tragove srpstva

CRNOGORCIMA SMETA SVE ŠTO JE SRPSKO! SKANDAL KOJI SE KRIO ČITAVU DECENIJU: Preimenovali ulicu cara Lazara u Sutomoru

Crna Gora -

Tražimo da se ova podvala poništi i da nam se vrati ime ulice Cara Lazara, po kojoj je ovo naselje bilo prepoznatljivo, navodi se u reagovanju grupe građana Sutomora

Ulica koja je decenijama nosila ime cara Lazara, u jednom od najprometnijih delova Sutomora, novo ime dobila je još pre deset godina, ali su njeni stanovnici to doznali tek nedavno, kada je u njoj osvanula tabla sa natpisom Spičanska ulica (na fotografiji).

Spič je inače staro ime Sutomora i još uvek zvanični naziv jedne Mesne zajednice.

Kako se ispostavilo, predlog da se ime srpskog cara Lazara izbriše iz mesne zajednice koju prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva naseljavaju dominantno Srbi, potekao je od Saveta Mesne zajednice odnosno Saveta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova.

Kako je u zvaničnom odgovoru u vezi sa ovim pitanjem saopštila sekretar Opštine Bar Aleksandra Grabež, na sednici Skupštine opštine Bar, održanoj 28. i 29. jula 2008 godine doneta je Odluka o određivanju naziva ulica i trga u Baru, kojom se ulici koja počinje od ulice Save Kovačevića do plaže Maljevik određuje naziv Spičanska ulica.

"Ova odluka je doneta na predlog Saveta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, uz saglasnost i pozitivno mišljenje na navedeni predlog od strane Mesne zajednice Sutomore, a čemu je prethodila saglasno važećim propisima javna rasprava.

Napominjemo da je Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore propisano da naziv naselja, ulice i trga određuje Skupština jedinice lokalne samouprave, uz prethodno pribavljanje mišljenja mesnih zajednica na čijem području se nalazi naselje-ulica, odnosno trg", navela je Grabež.

Nezvanično je Barskom portalu u Opštini rečeno da u zvaničnoj dokumentaciji od 1979. godine naovamo formalno se pomenuta ulica nije vodila pod imenom cara Lazara, što međutim, negiraju ogorčeni meštani Sutomora.

"Od kada znamo za sebe znamo i za Ulicu cara Lazara. To je adresa na koju su nam stizali svi računi, sve poštanske pošiljke. Dobro je što je Sutomore dobilo i Spičansku ulicu, ali je bilo dosta drugih bezimenih ulica koje su mogle da ponesu to ime.

Tražimo da se ova podvala poništi i da nam se vrati ime ulice cara Lazara, po kojoj je ovo naselje bilo prepoznatljivo", navodi se u reagovanju grupe građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja