ĐUKANOVIĆ I MARKOVIĆ OBEĆALI MIR ZA NOVU GODINU: Crna Gora se pažljivo bavi sa podelama i istorijskim nasleđem
Foto: AP/Hektor Pustina, EPA/Zipi

novogodišnja poruka

ĐUKANOVIĆ I MARKOVIĆ OBEĆALI MIR ZA NOVU GODINU: Crna Gora se pažljivo bavi sa podelama i istorijskim nasleđem

Crna Gora -

Predsednik i premijer Crne Gore, Milo Đukanović i Duško Marković, u odvojenim novogodišnjim čestitkama, u skladu sa aktuelnim trenutkom, građanima su obećali mir i stabilnost, pozvali na optimizam i poželeli ličnu sreću.

Đukanović je poručio da država građanima garantuje mir i stabilnost.

"Građani naše države moraju biti apsolutno sigurni da je država Crna Gora u stanju da im garantuje mir i stabilnost i da obezbeđuje ustavni poredak naše zemlje, da se veoma efikasno možemo suočiti sa svim destruktivnim namerama bilo otkuda da one dolaze, što smo pokazali i poslednjih dana", naveo je Đukanović.

Ocenio je da je država pokazala novi kapacitet da se, kako je naveo, "veoma suptilno i veoma pažljivo bavi teškim istorijskim nasleđem podela i sukoba unutar Crne Gore, ali i jednako takvom odlučnošću da ne dozvolimo da Crna Gora bude talac tih istorijskih podela".

Naveo je i da je država Crna Gora pokazala sposobnost da rešava te probleme u skladu sa, kako kaže, najboljim evropskim standardima i najboljom evropskom demokratskom praksom.

Đukanović je ocenio i da je godina na izmaku uprkos, kako kaže, brojnim izazovima, državi donela unapređenu stabilnost i napredak u mnogim oblastima.

Govoreći o ekonomsku rastu, poboljšanju vladavine prava i boljem društvenom standardu, uz realan optimizam, Đukanović je naveo da Crna Gora, kao odgovorna članica NATO saveza je dodatno unaprdila međunarodnu poziciju.

"Paralelno s tim, vredno smo radili na obezbeđenju dobrosusedskih odnosa i saradnje u regionu", naveo je Đukanović i dodao da, uprkos izvesnim rezervama u politici Evropske unije, evropeizacija crnogorskog društva i članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji ostaje i dalje jedan od najvažnijih prioriteta državne politike.

Crnogorski predsednik tvrdi da građani Crne Gore sa optimizmom dočekuju narodnu godinu u kojoj će im, kako je između ostalog najavio, predati na upotrebu prvu deonicu autoputa Bar-Boljare, koji će sa sledećim deonicama stvoriti uslove koji će integrisati tu državu I doneti joj kvalitetnije i sigurnije veze sa susedima i centralnom Evropom.

I premijer Marković je ocenio da bi 2020. mogla biti najuspešnija godina u koju treba ući sa optimizmom i bez podsticanja razlika među građanima. Poželevši građanima ličnu i porodičnu sreću, Crnoj Gori je požeo stabilnost i sveukupni napredak.

"Za ostvarenje tih ciljeva, potrebno je još više razumevanja i tolerancije", naveo je i dodao da želi da sa građani Crne Gore sa optimizmom uđu u novu godinu.

"Da ne podstičemo i ne ističemo razlike među nama, već da pronalazimo tačke koje nas spajaju ili makar približavaju jedne drugima. To je zajednički interes svih nas, a pre svega mladih generacija prema kojima bismo svi morali da imamo istu obavezu: da im ostavimo Crnu Goru stabilnu i razvijenu, bez podela i hipoteka prošlosti", naveo je Marković.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Hektor Pustina, EPA/Zipi)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track