IZBORI U CRNOJ GORI! DPS GUBI IZBORE, MILO PADA SA VLASTI! Težak poraz DPS, opozicija POVEĆALA PREDNOST NA 42:39
Foto: Nemanja Nikolić

kurir na licu mesta!

IZBORI U CRNOJ GORI! DPS GUBI IZBORE, MILO PADA SA VLASTI! Težak poraz DPS, opozicija POVEĆALA PREDNOST NA 42:39

Crna Gora -

Prve projekcije mandata na 88.8 obrađenog uzorka pokazuju da DPS ima 29 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 28, "Mir je naša nacija" 10 mandata, "Crno na bijelo" četiri.

Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno, objavio je CEMI. Kako se navodi, opozicija će imati najmanje 41 mandat u Skupštini, a zasad ima 42. DPS smatra da ima teorijski šansu da formira većinu sa Albancima i Bošnjacima.

Na osnovu 88.8 odsto uzorka, lista "DPS - Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović" ima 34,8 odsto, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 32.6 odsto.

Koalicija "Mir je naša nacija" ima 12.5 odsto, "Crno na bijelo" 5.7 odsto, Socijaldemokrate 4.2, Bošnjačka stranka 4.1 odsto, SDP - Jaka Crna Gora 3.1, Albanska koalicija Jednoglasno 1.1 odsto, Albanska lista 1.5 odsto, HGI 0.2 odsto, a HRS 0,1 odsto.

"Moguće su još uvijek određene promjene, ali prilično je jasno da će dvije albanske partije dobiti po jedan mandat", kazao je Zlatko Vujović iz Cemija.

00.20 - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pojavio se vidno neraspoložen na konferenciji za medije u izbornom štabu DPS-a i rekao da je ta stranka osvojila 30 mandata, a sa tradicionalnim partnerima 40, ali da borba za većinu u parlamentu još traje.

Atmosfera u DPS-u koji je na vlasti već 3 decenije u Crnoj Gori nikako nije ličila na pobedničku.

foto: Screenshot RTVCG

00.15 - Lider opozicione koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić poručio je sinoć da tri opozicione koalicione liste imaju većinu da formiraju novu crnogorsku vladu.

Prekidan skandiranjem "pobjeda, pobjeda", Bečić je okupljenima poručio da Crna Gora više nije jedina zemlja na ovom svetu koja nikada nije smenila vlast na izborima.

"Crna Gora večeras piše istoriju, 30 godina smo čekali kada će ovaj čovek, poslednji diktator da ode...Koliko puta smo bili pokradeni, napadnuti i ponižavani, ali uvek smo se dizali, znali smo da istina nema alternativu", poručio je Bečić.

00.05 - Nekoliko stotina Podgoričana slavi pobedu opozicije na Bulevaru u blizini Sabornog hrama. Oni uzvikuju "Pobeda, pobeda", "Kosovo je srce Srbije", "Ustala je Crna Gora"...

23.45 - Na više mesta u centru Podgorice se vide po nekoliko automobila sa srpskim trobojkama, kao i policijska vozila pod rotacijom.

23.30 - Zdarvko Krivokapić, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore", izjavio je da 42 poslanička mandata pripadaju opoziciji, a 39 ostalima. Što se tiče 42 mandata, to su, rekao je Krivokapić, tri velike koalicije koje su prirodna opozicija.

"Narodu Crne Gore desila se sloboda. Nakon 31 godine apsolutne vlasti, moralo se desiti ovo što se desilo. Ko udari na Boga i Svetog Vasilija, ovako prođe", rekao je Krivokapić. Opširnije pogledajte OVDE.

22.28 - Nakon obrade sedam biračkih mesta (od 27), koalicija "Zajedno za budučnost Crne Gore-Marko Bato Carević je osvojila 48 odsto, koalicija "Mir je naša nacija " 15 odsto glasova, dok je koalicija oko DPS-a 15 odsto.

"Možemo slobodno reći da smo razbili DPS. Kad je režim napao crkvu, znali smo da ćemo pobediti", kazao je Carević.

22.15 - Kandidat za poslanika koalicije "Mir je naša nacija" Vladimir Pavićević kazao je da je vladajući DPS "nokautiran" u više crnogorskih opština u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Pljevćima, Plužinama... Više pročitajte OVDE.

foto: video prtscr / Vijesti.me

22.10 - Marko Milačić; Pobeda Vasilija Ostroškog!:

1 / 5 Foto: Nemanja Nikolić

"Pozivam Mila Đukanovića da jednom bude zreo i realan i da ovo prihvati onako kako je narod odlučio", rekao je Milačić.

22.00 - Slaven Radunović, visoki funkcioner koalicije Za budućnost Crne Gore, rekao je da je na osnovu 182.000 prebrojanih listića, ova kolaciji osvojila 36,02 odsto glasova, a DPS 35,80.

- Ovo je ogroman uzorak, sigurno će biti pomeranja, ali jedno je sigurno, DPS i partije oko njega od danas nisu vlast. Moram da kažem i da nećemo moći sami da formiramo vlast, obratićemo se koalicijama 'Mir je naša nacija' i 'Crno na bijelo', a videćete i vi iz DPS-a da mi nismi tako loši momci", poručio je Radunović.

foto: Nemanja Nikolić

21.48 - Režim je pao! Ovo je večaras na prvoj zvaničnoj konferenciji u štabu izborne liste Za budućnost Crne Gore rekao njen nosilac prof. Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je rekao da je njegova lista osvojila oko 35 procenata, a o rezultatima drugih lista nije hteo da govori. Više pročitajte OVDE.

21.35 - Suprotno dosadašnjoj praksi u izbornoj noći, ulice glavnog grada Crne Gore daleko su prazmije nego što se očekivalo.

U ovom trenutku u Podgorici je potpuno mirno, nema masovnih okupljanja, niti proslava. Na više raskrsnica nalazi se po nekoliko policajaca sa patrolnim kolima.

20.50 - Izlaznost 75,9 odsto

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji su danas održani, biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75,9 odsto od ukupnog broja birača, saopštio je CDT. Na parlamentarnim izborima 2016. godine izlasnost do 20 sati je bila 73.4 odsto, a 2012. godine 70.6 %.

20.00 - Zatvorena birališta

U Crnoj Gori su u 20 sati zatvorena birališta na kojima su građani glasali na parlamentarnim izborima, petim od proglašenja samostalnosti te zemlje.

Izbore je obeležila visoka izlaznost. Do 19 časova glasalo je 74,9 odsto birača, saopštio je Centar za monitorin i istraživanja (CeMI).

Zaokružujući neku od 11 lista, stranaka i koalicija, građani Crne Gore birali su 81 poslanika, koliko broji crnogorski parlament.

Izbori se održavaju u vreme pandemije virusa korona, pa je obaveza bila da se poštuju preporuke NKT za zarazne bolesti.

Pravo glasa u Crnoj Gori ima 540.026 birača, koji su glasali na 1.217 biračkih mesta.

Ovo su 11 parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i peti od proglašenja samostalnosti 2006.

19.17 - Počela hapšenja u Pljevljima

Interventna jedinica pljevaljske policije u centru ovog grada uhapsila je Zorislava Lekovića i Miroslava Vojinovića.

Očevici tvrde da za ovo privođenje nije postojao ni jedan razlog.

19.15 - Do 19 glasalo 74,9 odsto

Prema podacima CeMI-ja izlaznost do 19 časova je ukupno 74,9 odsto birača. U regionu Podgorica izlaznost je 77,7, Severu 75 odsto, a na Jugu 71,2 odsto.

Kako javlja reporter Kurira u Podgorici jnema okupljanja, nema tenzija, sve je mirno, ljudi su opušteni, sede u kafićima

18.35 - Izlaznost do 18h

Prema podacima CDT, do 18 sati glasalo je 70.5 odsto, odnosno 380.700 od 540.000 upisanih birača u Crnoj Gori, pet odsto više nego na prošlom parlamentarnim izborima!

18.32 - Opozicija otkrila Milovu prevaru

foto: Facebook/Marko Milačić - Prava Crna Gora

Predsednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, objavio je na svom fejsbuk profilu gde se nalaze kriminalni DPS punktovi, u kome se prekraja izborna volja građana i kradu glasovi! Opširnije ovde.

17.36 - Misterija ispred Vlade Crne Gore

Pred zgrade Vlade i Skupštine u centru Podgorice pre oko pola sata stigla je kolona od pet vatrogasnih vozila. Iz Službe zaštite i spasavanja objašnjeno je da se radi o uobičajenim aktivnostima.

17.22 - Izlaznost do 17 časova

Centar za monitoring i istraživanja saopštio je da je do 17 sati u Crnoj Gori glasalo ukupno 68,4 odsto birača. Po ovim podacima, u Podgorici je glasalo 70,9 odsto upisanih birača, na severu 64 odsto, a u južnom delu 69,6 odsto.

16.40 - Kapetan i 10 vojnika napustili položaj i otišlo na glasanje

Kapetan i 10 vojnika koji su poslati na ispomoć policiji na čuvanje granice Kula, u blizini Rožaja demonstrativno su predali oružje i otišli u Nikšić na glasanje.Opširnije ovde.

foto: Profimedia

16.34 - Nikšić rekorder po izlaznosti

Prema podacima CDT u Crnoj Gori je do 16 sati glasalo 65,1 odsto upisanih birača, što je za 9 odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. godine kada je glasalo 56 odsto upisanih birača.

U Nikšiću je do 16 sati glasalo čak 71 odsto upisanih birača, u Beranama 68,8, a u Budvi 66 odsto.

16.15 - U Podgorici izlaznost do 15 sati 63 odsto upisanih birača

Prema podacima Gradske izborne komisuje u Podgorici je do 15 sati izašlo 63 odsto upisnih birača, Prema najnovijim podacima u Pljevljima je do 13 sati glalsalo 65 upisanih birača, a u Beranama je tokom prepodneva izlaznost bila za 10 odsto veća nego 2016. godine. U Bijelom Polju je do 13 sati glasalo 55,05 odsto upisanih birača.

16.05 - 80-godišnjaku poništen glas u Podgorici

Birača od 80 godina danas je sa biračkog mesta odvezla policija nakon što mu je prethodno poništen glas jer, kako mu je rečeno, "nije dobro prekalupio listić." Opširnije ovde.

14.40 - Okršaj na biračkom mestu u Nikšiću

Kako se vidi na snimku došlo je do verbalnog okršaja među glasačima i kontrolorima na biračkim mestima.

Kako je to izgledalo pogledajte na priloženom video-snimku:

13.50 - Predsednik Prave Crne Gore i kandidat za poslanika velike narodne koalicije "Za budućnost Crne Gore" Marko Milačić glasao je danas na parlamentarnim izborima i ocenio da velila izlaznost pokazuje da se narod oslobodio i da će opozicija proslaviti veliku pobedu.

"Ovo nije pitanje političkih partija, ovo nije pitanje politike, ovo je pitanje naše dece, naših porodica, našeg obraza i časti, našeg dostojanstva. To mi branimo danas u Crnoj Gori", rekao je Milačić nakon što je u društvu sinova glasao u Podgorici.

IZLAZNOST DO 13 ČASOVA

Do 13 časova na izborima u Crnoj gori glasalo je ukupno 54,1 % birača. U Podgorici je na izbore izašlo 54,4 %, a na severu Crne Gore 48,6 %.

13:40 - Drama na biračkom mestu

Birača od 80 godina danas je sa biračkog mesta odvezla policija nakon što mu je prethodno poništen glas jer, kako mu je rečeno, "nije dobro prekalupio listić".

IZLAZNOST DO 12H

Do 12 sati na biračkim mestima glasalo je 45.3% birača, odnosno 244.600 građana sa pravom glasa.

To je za 15.4% više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 12 sati glasalo 29.9% birača.

GLASAO I ĐUKANOVIĆ

foto: Nemanja Nikolić

12.20 - Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović glasao je oko 12 sati na biračkom mestu u osnovnoj školi "Savo Pejanović".

Đikanović je stigao u pratnji supruge Lidije i sina Blaža, a na biračko mestu pojavio se pod maskom poštujući preporuke. Nakon njega, glasala je i supruga Lidija.

Na izlazu sa biračkog mesta Đukanovića je srelo nekoliko simpatizera koji su mu unapred čestirali navodnu pobedu.

Ispred biračkog mesta Đukanović se obratio novinarima i rekao da ga raduje velika izlaznost.

Šta je odgovorio na pitanje da li će čestitati protivniku ako izgubi, pročitajte klikom OVDE.

foto: Nemanja Nikolić

11.50 - Po nezvaničnim podacima Kurira iz izbornih štabova, izlaznost u Nikšiću u ovom trenutku je iznad 50 odsto!

U Beranama do 11 sati glasalo je 47,5 odsto, do je u Rožajama izlaznost 12,5 odsto.

U Plavu, na biračkim mestima gde uglavnom glasa pravoslavno stanovništvo iuzlaznost je od 40 - 50 odsto, a na biračkim mestima gde su bošnjaci 10-20 odsto.

IZLAZNOST DO 11 SATI

11.30 - Prema podacima CDT-a do 11 sati glasalo je 34,9 odsto birača odnosno 188.500 građana sa pravom glasa.

"To je za 14.5 odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 11 sati glasalo 20,4 odsto birača", navodi se na Twitter nalogu CDT-a.

10.30 - ĐELJOŠAJ ZA KURIR

Visoka izlaznost je i na drugim biračkim mestima na albanskoj opštini Tuzi.

Tako je na biračkom mestu broj 2 u osnovnoj školi u Tuzima do 10 sati od 870 upisanih glasalo 9,74 odsto. Na biračkom mestu broj 6, od 632 upisanih glasaloje skoro 13 odsto, a na mestu broj 3 od 445 upisanih glasalo je 9 odsto.

Predsednik opštine i nosilac albanske liste Nik Đeljošaj za Kurir je izjavio da se nada da će izbori proći u najboljem redu, nada se da će njegova lista ostvojiti maksimalan broj mandata i pozvao sugrađane da izađu na glasanje.

foto: Nemanja Nikolić

10.00 - Predsednik opštine Nikšić, Veselin Grbović, glasao je na biračkom mestu br. 5, OŠ "Ratko Žarić". Kako je kazao, očekuje da glasanje prođe u miru, bez tenzija i da izlaznost u Nikšiću bude između 60 i 70 odsto.

9.55 - Svoje biračko pravo iskoristio je i Duško Marković, nosilac liste Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović.

DUPLO VEĆA IZLAZNOST

9.50 - Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 9 sati glasalo je 14,7 odsto birača, prema podacima CeMI-ja.

U odnosu na 2016. godinu, primetan je porast izlaznosti do 9 sati, kada je izlaznost bila duplo manja u odnosu na današnju.

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je gledajući po regijama izlaznost sledeća - Podgorica 15,2, južna regija 15,5 sever 12,6.

Primećen je, kako je kazala, određen broj nepravilnosti (pristigle 82 prijave), prenose Vijesti.me

foto: Nemanja Nikolić

9.45 - Nakon prijave da se u blizini biračkog mesta 25 na Cetinju "Šah klub Cetinje" nalazio propagandni materijal DPS-a, predsednik biračkog odbora iz URE, Milorad Latković, prekinuo je glasanje u 7.30h. Prekid je trajao 5 minuta, nakon što je komunalna služba uklonila progandni materijal.

U Plavu lokacija biračkog mjesta Glavice broj 9 je promenjena, pa nije u kući Mujesire Šabović nego u kući Esada Purišića, na adresi Hridska bb, čime je došlo do povrede člana 65 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika imena birača, čime je prekršen član 69 tog Zakona.

Na biračkom mestu 2-A prvi glasač glasao, glasački listic ubačen u kutiju, a da nije prethodno bio pocepan. Naknadno su ga izvadili i pocepali, čime je prekršen član 79.

Na Biračkom mestu 3-A JU u Podgorici jedan glasački listić je poništen jer nije dobro presavijen, javlja CDT.

Na biračkim mestima 22 i 13A u Podgorici predsednik biračkog odbora glasno izgovara imena birača, što je suprotno pravilima, javlja CDT.

CDT javlja da je za razliku od Kotora, na biračkom mestu 78-C u Podgorici, birački odbor proglasio nevažećim listić nakon što ga je birač fotografisao.

Na biračkom mestu broj 6 u Kotoru došlo do kraćeg prekida glasanja. Kako javljaju posmatrači CDT-a birač je slikao glasački listić, a istovremeno je prestao da radi uređaj za elektronsku identifikaciju. Birački odbor je doneo odluku da fotografisani listić proglasi važećim. Glasanje je nastavljeno, prenosi Vijesti.me.

ALBANCI POHRLILI DA GLASAJU

9.35 - Ogromna izlaznost u albanskoj opštini Tuzi

U opštini Tuzi kod Podgorice u kojoj je većinsko astanovništvo od jutros je velika izlaznost bitrača, a ispred biračkih mmesta su dugi redovi.

foto: Nemanja Nikolić

Tako je na biračkom mestu br 29 u Karabuškom polju od upisanih 558 birača do 9.30 časova glasalo 15,91 odsto. Na susednom biračkom mestu br 28 od 584 upisanih birača za dva i po sata glasalo je 16,44 odsto.

foto: Nemanja Nikolić

GLASAO I JOANIKIJE

9.30 - Na biračkom mestu Auto moto u naselju Beranselo u Beranama, glasao je epsikop budimljansko-nikčićki Joanikije.

"Nadam se da će već od sutra biti bolje za sve građane Crne Gore", kazao je episkop Joanikije i pozvao građane da glasaju.

foto: Youtube/Острог Тв Студио

9.00 - Velika izlaznost zabeležena je na izborima u Crnoj Gori do osam sati.

Kako je objavio Centar za demokratsku tranziciju, koji prati izbore, do osam sati je glasalo 5.8% birača.

​To je drastično više u odnosu na izbore 2016. godine, kada je izlaznost na izborima u isto vreme bila 3,5 odsto.

8.25 - U Baru na biračkom mestu 16 suprug jedne od upisanih birača je ušao u kabinu sa njom i zaokružio umesto nje. Birački odbor je ponistio glasački listić, objavio je CeMI.

8.00 - Na biračkom mestu 15 u Sutomoru član biračkog odbora naglas izgovara imena birača, saopštio je CeMi.

U TUZIMA NE UMEJU DA STARTUJU APARAT

7.55 - Na biračkom mestu broj 17 u Opštini Tuzi, mesna zajednica Vranj, niko od članova odbora ne ume da startuje aparat za glasanje, ne znaju kako se koristi token i generalno nisu umeli da organizuju glasačko mesto, pa glasanje nije počelo na vreme, naveo je CeMi.

7.45 - Parlamentarne izbore na 1.217 biračkih mesta nadgledaće 2.089 posmatrača, od kojih je 265 stranih.

Ovo su jedanaesti parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti.

foto: Nemanja Nikolić

Osim parlamentarnih u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju se odražvaju i lokalni izbori.

Kurir.rs/Z.Šaponjić/Agencije

1 / 4 Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track