Najnovije vesti

KO SVE IMA POČASNO DRŽAVLJANSTVO CG: Među mnogo uglednih i nekoliko kontroverznih ličnosti
Foto: Reuters

tu je i jedan rotšild

KO SVE IMA POČASNO DRŽAVLJANSTVO CG: Među mnogo uglednih i nekoliko kontroverznih ličnosti

Crna Gora

Na spisku osoba koje su dobile počasno crnogorsko državljanstvo nalaze se kontroverzne ličnosti, ali i ugledni pojedinci - ekonomisti, glumci, sportisti, lekari, vidi se iz spiska koje je juče objavila nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO).

CGO je objavljujući spisak svih dodeljenih počasnih državljanstava od 2008. do 2020. godine, pozvao vladu i ministarstvo unutrašnjih poslova da to učine na svojim zvaničnim stranicima jer javnost ima pravo da zna ko po ovoj proceduri i zbog čega dobija crnogorsko državljanstvo.

Počasni državljanin Crne Gore 2009. godine postao je Taksin Šinavatra, nekadašnji premijer Tajlanda koji je u svojoj državi bio osuđen za korupciju, a nekoliko godina kasnije i malezijski državljanin Vei Seng Pu, koji je bio hapšen u Las Vegasu zbog organizovanja ilegalnog klađenja.

Muhamed Dahlan
Muhamed Dahlanfoto: Ap

Državljanstvo po privilegovanoj proceduri je dobio i Mohamed Dahlan, bivši palestinski ministar bezbednosti koji je bio optužen za milionsku prevaru i kršenje ljudskih prava.

Biznismen Petros Statis koji je, između ostalog, vlasnik nekoliko medija u Crnoj Gori takođe je dobio državljanstvo te države.

Na listi je egipatski biznismen i značajan investitor u Crnoj Gori Samih Saviris, Natanijel Rotšild, koji je investirao u tivatsku marinu za jahte Porto Montenegro.

Na listi uglednih ličnosti koje su dobile počasno državljanstvo su pevačica Merima Njegomir, glumac Lazar Ristovski i nekadašnji fudbaler Dragan Džajić.

Državljanstvo je dobio i sin pokojnog jugoslovenskog funkcionera Jova Kape (Jove Kapičića) – bivši košarkaš Dragan Kapičić i njegov unuk, glumac Stefan. Počasno državljanstvo je dobila i ugledna lekarka Nadežda Basara koja radi u Nemačkoj i bavi se lečenjem najtežeg oblika kancera.

Državljanstvo je dobio o ekonomista Isak Adižiz.

Među prvima su crnogorsko počasno državljanstvo dobili glumci Dragan Nikolić i Milena Dravić.

Iz spiska se može videti da su i neki političari iz nove parlamentarne većine dobili počasna državljanstva, poput ministarke prosvete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i poslanika Vladimira Dobričanina.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...