STUPIO NA SNAGU IZMENJENI ZAKON O SLOBODI VEROISPOVESTI: Nevladina organizacija podnela Sudu inicijativu za ocenu ustavnosti!
Foto: Z. Š.

trnovit put

STUPIO NA SNAGU IZMENJENI ZAKON O SLOBODI VEROISPOVESTI: Nevladina organizacija podnela Sudu inicijativu za ocenu ustavnosti!

Crna Gora -

Izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori stupio je danas na snagu.

Ovaj Zakon je u setu još nekoliko zakonskih akata i svi su danas stupili na snagu, nakon što su objavljeni u Službenom listu.

Predsednik Milo Đukanović potpisao je 23. januara zakone, pošto su ponovo usvojeni u Skupštini Crne Gore.

Prvi put zakoni su usvojeni 29. decembra prošle godine, ali je Đukanović tada odbio da ih potpiše i vratio ih parlamentu na ponovo usvajanje.

Drugi put zakoni su u parlamentu usvojeni bez izmena.

Đukanović ih je potpisao, uz napomenu da dileme koje je imao u vezi sa tim zakonima ostaju i pozvao sve subjekte u Crnoj Gori da zatraže ocenu njihove ustavnosti.

U danu stupanja na snagu Zakona, nevladina organizacija Montenegro International (MI) podnela je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu njegove ustavnosti. Ova NVO od Ustavnog suda traži i da donese naredbu o obustavi izvršenja osporenih članova Zakona, do konačne odluke suda jer bi, kako tvrde, njihova primena legalizovala princip diskriminacije između verskih zajednica.

Primenom zakona bi, kažu, bila legalizovana diskriminacija i ukinuta garantovana sloboda i prava njihovih vernika, legalizovovane bi bile protivpravne radnje otuđenja državne imovine i kulturnog blaga Crne Gore u ime i za račun verske zajednice koja, kako navode, "nema pravni subjektivitet u Crnoj Gori, koja je verska zajednica druge države i iz kojih razloga to kulturno blago može biti bespovratno otuđeno".

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Z.Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track