ZATVORENA BIRALIŠTA U NIKŠIĆU Rezultati posle prebrojanih 100 odsto glasova: Srpska koalicija ima većinu! (VIDEO)
Foto: Printscreen, Kurir/Z.Š.

lokalni izbori

ZATVORENA BIRALIŠTA U NIKŠIĆU Rezultati posle prebrojanih 100 odsto glasova: Srpska koalicija ima većinu! (VIDEO)

Crna Gora -

Zatvorena su birališta u Nikšiću, pristižu u prvi rezultati.

Nikšić je drugi po veličini grad u Crnoj Gori, rodni je grad predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, suštinski je središte i Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je na parlamentarnim izborima imala veliku ulogu u smeni vlasti Đukanovićevog DPS-a, organizujući višemesečne protestne litije zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

izbori, Crna Gora, Niksic, izbori u Niksicu
foto: Z. Š.

Na izborima su učestvovale sledeće liste:

* U 20 sati su zatvorena birališta u Nikšiću, sva osim dva, koja su jutros kasnije otvorena, pa će za toliko kasnije i biti zatvorena.

* "Za budućnost Nikšića" - Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP), pokret "Za život Nikšića", Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, Srpska radikalna stranka, Socijalisti Crne Gore i Pokret penzionera i invalida rada

* "Evropski tim za Nikšić" - Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP) i Patriotsko komitski savez (PKS)

* "SDP – Srcem za Nikšić"

* "Crno na bijelo - Može Nikšić" - Građanski pokret URA i nezavisni intelektualci

* "Mir je naša nacija – zaokruži slobodu" - Demokratska Crna Gora, Građanski pokret "Ne damo Nikšić", Demos, Partija penzionera invalida i restitucije i "Plenum 083"

* "Miodrag Daka Davidović - Narodni pokret

1 / 10 Foto: Z. Š.

22.40 - Na osnovu 80,3 odsto obrađenih glasova, Evropski tim za Nikšić, okupljen oko DPS-a Mila Djukanovića, osvojio je 39.7 odsto glasova, koalicija Za budućnost Nikšića okupljena oko Demokratskog fronta 26,3 odsto glasova, a koalicija Mir je naša nacija 23,6 odsto glasova, pokazuju najnoviji podaci Centra za istraživanje i monitoring (CeMI).

Prema podacima CeMI, koalicija Crno na bijelo dobila je 4.4 odsto glasova, a Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića 3,3 odsto glasova.

Na osnovu tih rezultata, Evropskom timu za Nikšić pripalo je 18 mandata, Za budućnost Nikšića 11 mandata, a MIr je naša nacija 10 mandata.

Crno na bijelo i Narodni pokret dobili su po jedan mandat,

22.13 - Cemi je objavio podatke na osnovu 77.3 obrađenih glasova.

Evropski tim za Nikšić 39.8 (18 mandata), Za budućnost Nikšića 26.3 (11), Mir je naša nacija 23.5 (10), Crno na bijelo 4.4 (jedan mandat), Narodni pokret 3.3 (jedan mandat).

SDP je trenutno ispod cenzusa sa 2.8 odsto glasova.

21.53 - Na osnovu 65.4 odsto obrađenih glasova, Evropski tim za Nikšić glasalo je 39.3 odsto birača (17 mandata), Za budućnost Nikšića 26.5 (12), Mir je naša nacija 23.7 (10), Crno na bijelo 4.3 (jedan mandat), Narodni pokret 3.3 odsto (jedan mandat).

SDP je glasalo 2.9 odsto birača, što nije dovoljno za prelazak cenzusa.

21.50 - Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić i predsednik Izbornog štaba koalicije "Za budućnost Nikšića" proglasio je pobedu na izborima, a zatim je reč dao Marku Kovačeviću, najavljujući ga kao budućeg gradonačelnika. Opsirnije ovde.

21.35 - Po podacima Cemija na osnovu 60.2 odsto obrađenih glasova - za Evropski tim za Nikšić glasalo je 39.4 odsto glasača (17 mandata), Za budućnost Nikšića 26.7 (12), Mir je naša nacija 23.7 (10), Crno na bijelo 4.1 (jedan mandat), Narodni pokret 3.3 (jedan mandat).

SDP je glasalo 2.8 odsto birača i trenutno je ispod cenzusa.

21.29 - Televizija Vijesti javila je da je u štab Evropskog tima za Nikšić došao Blažo Đukanović, sin predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

21.21 - Mandić se obratio okupljenim građanima: Ne nasedajte na provokacije

21.18 - Evropski tim za Nikšić je, po podacima Cemija na osnovu 53,2 obrađenih glasova, podržalo 39,4 odsto birača, Za budućnost Nikšića 26,6, Mir je naša nacija 23,9, Crno na bijelo 4,1, Narodni pokret 3.2 i SDP 2.9 odsto.

1 / 6 Foto: Adria Media TV
00:14

POČELO SLAVLJE U NIKŠIĆU: Stotine građana ispred štaba koalicije Za budućnost Nikšića

19.29 - Velike policijske snage grupišu se ispred stanice policije u Nikšiću.

Prema nezvaničnim informacijama pozvani su svi pripadnici nikšićke policije na pripravnost. Takođe, kako se saznaje, u pomoć su pozvane i kolege iz Žabljaka.

Kako se bliži kraj glasanja policajci su u sve većoj pripravnost kako bi predupredili eventualne nerede.

19.23 - Do 19 sati glasalo je 81,2 odsto birača, objavio je Cemi.

18.30 - Policija u CG upozorava Nikšićane da posle zatvaramja birališta ostanu kod svojih kuća.

18.23 - Politički aktivista iz Crne Gore Vladislav Dajković otkrio je kakva atmosfera vlada u izbornom štabu koalicije "Za budućnost Nikšića". "Kod nas u štabu vlada fenomenalna atmosfera! Polako se pripremamo za slobodnu Nikšića. Veseli se srpski rode! ", napisao je Dajković na Tviteru.

17.47 - Marko Kovačević odgovorio na ultimatum DPS policiji. Pročitajte da li očekuje tenzije posle 20h.

17.17 - CeMI javlja da je do 17 sati glasalo 77,8 odsto birača.

17.10 - U Nikšić su stigli pripadnici SAJ, kako bi sprečili nerede. Opširnije OVDE.

16.05 - Marko Kovačević objašnjava dešavanja sa glasačkom kutijom. Opširnije OVDE.

15.41 - Pojavio se još jedan snimak na kom se vidi kako članovi DPS pokušavaju da prisvoje glasačke kutije u Nikšiću. Pogledajte snimak OVDE.

15.34 - Privedene pristalice DPS jer su pravili haos na glasačkom mestu i maltretirali članove komisije

Nikšićka policija privela je više osoba, pristalica DPS.

Oni su došli na biračko mesto u naselju Humce i pokušali da blokiraju rad komisije.

Ubrzo je stigla policija koja je privela najmanje tri osobe.

15.26 - Bivši gradonačelnik Nikšića, koji živi u Podgorici se pojavio na biračkom mestu

Bivši gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović došao je danas na biračko mesto Dragova Luka.

Grbović je, navode prisutni, došao samo da bi provocirao jer je on čak i ne živi u Nikšiću, već je prijavljen u Podgorici. Opširnije ovde.

15.24 - Do 15 časova izlaznost je prema tvrdnjama OIK Nikšić 70 odsto.

14.20 - DPS preti građanima i policiji u saopštenju

"Sve ovo se desilo naočigled pripadnika Uprave policije. Ovom prilikom šaljemo jasnu poruku Upravi policije da imaju rok da uspostave kontrolu u roku od sat vremena ili ćemo biti prinuđeni da preuzmemo stvar u svoje ruke i sami rešavamo probleme. Pozivamo sve da ovo upozorenje shvate krajnje ozbiljno jer smo spremni i odlučni da odbranimo pobedu od četničkih hordi", navodi se u saopštenju DPS koje nije potpisano,

14.10 - Na biračkom mestu 34 izbila je svađa zbog čega je morala da interveniše policija.

14.08 - Daka Davidović šofera slao po pasoš!

Lider i osnivač Narodnog pokreta Crne Gore Miodrag Daka Davidović, glasao je na biračkom mestu broj 10, u zgradi Sportskog centra.

On se pojavio ponovo nakon što jutros nije iskoristio biračko pravo, jer uređaj za elektronsku identifikaciju nije ranije danas mogao da očita njegovu ličnu kartu zbog oštećenja na njoj, pa je za pasoš morao, kako je jutros kazao, da ide njegov šofer.

14.05 - Predsednik OIK Nikšić Rade Perišić: "Bilo je kašnjenja ujutru na dva biračka mesta, ali se „nakon toga na svim izbornim mestima izborni proces odvija bez problema. Nismo u saznanju da je zabeležena bilo kakva nepravilnost koja bi uticala na regularnost izbora”, istakao je Perišić.

14.00 - Sudeći prema navodima sa društvenih mreža, u jednom štabu DPS pronađen je veliki broj ličnih karata koje služe za kupovinu glasova.

13.45 - Nositeljka liste Evropski tim za Nikšić Sanja Damjanović glasala je na biračkom mestu u OŠ "Olga Golović".

Nositeljka liste "Crno na bijelo - Može Nikšić" Tatjana Đurišić Bečanović glasala je na biračkom mestu broj 2 "Planinarski dom" u Nikšiću.

13.15 - Do 13 sati glasalo je 61,2 odsto birača, prema podacima organizacije CEMI, a OIK saopštava da je izlaznost 58 procenata. Na parlamentarnim izborima 30. avgusta, izlaznost u Nikšiću do 13 časova bila je 57,79 odsto.

12.50 - Reporter Kurira javlja da su na ulicama Nikšića gužve, i da je izlaznost prilično velika

00:16

KURIR U NIKŠIĆU: Gužve na ulicama, velika izlaznost građana na izborima

12.34 - Krše se mere protiv korona virusa

BM 128 - Na biračkom mestu nije obezbeđen dovoljan broj mesta za sve posmatrače. Zbog nedostatka prostora dolazi do kršenja mera za sprečavanje širenja COVID-19 virusa jer nije moguće držanje distance, javlja Cemi.

12.20 - Kako prenose mediji, jednoj trudnici je pukao vodenjak na biračkom mestu Humci 3 dok je čekala u redu za glasanje. Više o tome OVDE.

12.13 - Nosilac liste "Koalicija za budućnost Nikšića", Marko Kovačević, kaže da "jeste danas dan padavina i DPS će danas da padne. Ono što smo potvrdili avgusta prošle godine, sada ćemo biti još ubedljiviji".

11.50 - Nosilac liste "Mir je naša nacija" Momo Koprivica glasao je na biračkom mestu br.11 u Domu MZ Stara Varoš.

11.43 - Aktivista Vladislav Dajković poručio je da je pobeda na vidiku. Više o tome OVDE.

11.18 - Izlaznost do 11 sati je bila 38 odsto, kažu iz Cemi.

11.12 - Glasao Marko Kovačević

Nosilac liste "Za budućnost Nikšića", Marko Kovačević glasao je na biračkom mestu broj 20 u zgradi Dečjeg vrtića Ćemenca.

10.35 - Incident zbog pravoslavnog krsta

Na biračkom mestu Oštrovac došlo je incidenta kada je jedna članica biračkog odbora zatražila od meštanina Veselina Mujovića da ukloni pravoslavni krst koji je nosio oko vrata jer, kako je navela, nisu dozvoljena obeležja, saznaje Kurir. Mujović kaže da je odbio to da učini jer se od krsta ne odvaja ni dan ni noć.

"Ne odvajam se od krsta ceo život. Međutim, jedna gospođa mi je rekla da ga uklonim, jer su navodno zabranjena obeležja. Nisam je poslušao jer od krsta se ne odvajam ceo život. I kad spavam, i kad kosim, krst je na mojim grudima", kaže Mujović.

10.28 - Maske se ne nose pravilno

Na biračkom mestu 101 Zahumlje - članovi biračkog odbora (BO) i partijski posmatrači ne nose pravilno maske.

"Na ulazu se ne koristi sredstvo za dezinfekciju iako se nalazi na označenom mestu", kazali su iz CEMI.

10.19 - Predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Nikšić Rade Perišić je kazao da je izlaznost do devet sati 13,5 odsto.

10.06 - Članovi BO koriste mobilne telefone, suprotno odredbama člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

10.01 - Snimljeni glasači kako navodno idu po novac za glasanje. Restorani su u Nikšiću zatvoreni, ali i dalje služe za kupovinu glasova.

9.55 - Još jedna nepravilnost

Iz nevladine organizacije Centar za monitoring (CEMI) saopštili su da je na biračkom mestu 95 Dom Jugovići član biračkog odbora (BO) na glas pozvao na glasanje za određenu političku opciju, čime je prekršio član 81 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

9.30 - Prvi podaci o izlaznosti

Do 9 časova na lokalnim izborima glasalo je 15.6 odsto građana

9.10 - Nova saznanja o kupovini glasova!

Procurile su informacije o lokacijama na kojima se kupuju lične karte, kako bi se obezbedili glasovi u korist DPS. Više o tome OVDE.

8.23 - Glasač naglas izgovorio za koga je glasao, koriste se mobilni telefoni

Iz nevladine organizacije Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore saopštili su na Tviteru da je na biračkom mestu 120, birač naglas izgovorio broj partije za koju je glasao, čime je prekršio član 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika. Oni su ukazali i da na biračkom mestu 12 u OŠ "Mileva Lajović-Lalatović" predsednik biračkog odbora koristi mobilni telefon, suprotno odredbama člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika

8.14 - Otvorena sva glasačka mesta

Predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Nikšić Rade Perišić je za Kurir kazao da su sva biračka mesta otvorena, a da se kasnilo sa glasanjem na dva mesta, u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), oko 50 minuta.

"Kasnilo se zbog kamera koje nisu bile isključene. Na jednom biračkom mestu se odmah počelo sa glasanjem, čim su kamere isključene, dok su na drugom mestu, ulaz pored prvog, tražili da se kamere nakon isključenja prekriju, što je i urađeno, tako da je glasanje odmah nakon toga počelo", kazao je.

Na tim biračkim mestima biće produženo vreme glasanja

00:54

PREDSEDNIK IZBORNE KOMISIJE U NIKŠIĆU OBJAŠNJAVA: Evo zašto se kasnilo sa glasanjem na 2 biračka mesta (KURIR TV)

8.00 - Biračko mesto broj 1 u zgradi Elektroprivrede Crne Gore, jutros nije otvoreno na vreme zbog problema sa kamerom. Pojedini članovi biračkog odbora tražili su da se kamera pokrije kako se ne bi videlo ko ulazi, a ispred biračkog mesta nalazi se oko 30-etak građana koji čekaju da uđu da glasaju.

00:33

IZBORI U NIKŠIĆU: Na biračkom mestu broj 1 glasanje kasnilo sat vremena! (KURIR TV)

7.37 - Na biračkim mesta glasačke komisije se trude da sprovode propisane epidemiološke mere. Obavezno je nošenje maske i dezinfekcija ruku pre glasanja.

7.33 - Reporter Kurira sa lica mesta javlja da je na ulicama Nikišića primetno pojačano prisustvo policije i u civilu, kao i u patrolnim vozilima.

00:23

Otvorena biračka mesta u Nikšiću (KURIR TV)

7.30 - Kako javlja izveštač Kurira iz Nikšića za sada nema izveštaja o problemima na biračkim mestima. On navodi da se od zore stvaraju redovi. Inače tradicionalno na svim izborima u Nikšiću je velika izlaznost.

Pirot
foto: Printscreen RTS
1 / 10 Foto: Adria Media TV

Kurir.rs/Z. Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track