HRVATSKI SUD: Odlučuje se o žalbama na presudu Sanaderu
Foto: Beta Mart 2014

Za pronevere novca

HRVATSKI SUD: Odlučuje se o žalbama na presudu Sanaderu

Hrvatska -
Uz bivšeg premijera i HDZ-a, u tom slučaju nepravosnažno je osuđeno još devet fizičkih i pravnih osoba

ZAGREB - Vrhovni sud Hrvatske jutros je počeo trodnevnu sednicu na kojoj raspravlja o žalbama na prvostepenu presudu u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici u kojoj je, uz bivšeg premijera Ivu Sanadera, osuđena i njegova bivša stranka Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Uz bivšeg premijera i HDZ, u tom slučaju nepravosnažno je osuđeno još devet fizičkih i pravnih osoba, za izvlačenje oko deset miliona evra iz državnih preduzeća i institucija, preko privatne marketinške agencije Fimi-medija. Prema presudi zagrebačkog Županijskog suda iz marta prošle godine, najveći deo novca završio je u "crnom fondu" HDZ-a i kod Sanadera.

Sednici prisustvuje i Sanader, koji je u tom slučaju nepravosnažno osuđen na devet godina zatvora, a u sud je doveden iz zatvora u kojem se nalazi jer je osuđen na kaznu dužu od pet godina. Na presudu su se žalilo i tužilaštvo i odbrane osuđenih, osim odbrane bivšeg portparola HDZ i Vlade Ratka Mačeka koji je jedni osuđen na uslovnu kaznu.

Nepravosnažnom presudom suda u Zagrebu, Sanader je osuđen na devet godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe za izvlačenje novca iz državnih preduzeća i institucija. Ako presuda postane pravosnažna moraće državi da vrati oko dva miliona nelegalno zarađenih evra.

Ustavni sud nedavno je ukinuo prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL i vratio ceo slučaj na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

U tim slučajevima, u kojima se vodio jedinstven proces, Sanader je pravosnažno bio osuđen za ratno profiterstvo u slučaju Hipo banka i primanje deset miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija u slučaju Ina-MOL. Mediji već neko vreme spekulišu da bi Vrhovni sud mogao da ukine i presudu u slučaju Fimi-medija, što bi značilo automatsko puštanje na slobodu bivšeg premijera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja