POTRESNA ISPOVEST ŽRTVE FRATRA PEDOFILA: Pet godina silovanja, povraćanja i srama! Sve je počelo kada je imao 13 godina i pridružio se crkvenom orkestru
Foto: Youtube/Printscreen

SKANDAL U CRKVI

POTRESNA ISPOVEST ŽRTVE FRATRA PEDOFILA: Pet godina silovanja, povraćanja i srama! Sve je počelo kada je imao 13 godina i pridružio se crkvenom orkestru

Hrvatska -

Jednu od žrtava splitskog fratra pedofila poznajem ceo život. Skoro smo vršnjaci, samo je malo mlađi od mene. I dok sam ja prolazio prve mladalačke ljubavi, on je zlostavljan iza samostanskih zidova splitskog Sv. Frane. 25 godina kasnije saznao sam što mu se događalo. Ćutao je 25 godina. Ni danas ne želi da se zna da ga je splitski fratar pedofil zlostavljao.

Tako priču o splitskom fratru pedofilu započinje portal Index.

Zlostavljanje je počelo kada ga je fratar pozvao da svira u crkvenom orkestru. Nekoliko čašica alkohola bilo je dovoljno da trinaestogodišnjak ne može da se brani. Fratrova sobica bila je mesto prvog prisiljavanja na oralni seks. Prvog od nebrojenih. Zlostavljanje je potrajalo pet godina, do žrtvine 18. godine i odlaska iz Splita. Pet godina silovanja, pet godina prislanjanja uz stolove, pet godina višesatnog povraćanja nakon što bi se fratar zadovoljio na brodu.

“Dok sam povraćao činilo mi se da svi znaju. Bilo me sram. Nisam želio da iko zna. Nikome nisam mogao reći”, kaže.

foto: Profimedia

Njegova porodica dolazi iz kraja u kome fratri imaju poseban ugled. Moglo bi se reći da su zapravo paralelna vlast. Njih pitaju za savet, a kada se ne pitaju - naređuju. Zbog toga mu je bilo još teže da ispriča ono što mu se dogodilo.

S godinama je zlostavljanje preraslo u neku vrstu odnosa. Žrtva je bila upletena u klupko iz koga više nije mogla da se ispetlja. Fratar je bio i zlostavljač i zaštitnik. Neko na koga je mogao da se osloni ako zatreba, u vremenu kada se porodica raspadala. Fratar je bio tu. A svoje prisustvo i povremenu pomoć je naplaćivao zadovoljstvom koje mu je pružalo mlado muško telo.

“Činilo mi se da bi moja familija pre poverovala njemu nego meni”, kaže danas

kad više nema gotovo nikoga od porodice.

Prvi put je zlostavljanje spomenuo pre nekoliko godina u posebno teškom delu života. Psihičke probleme je lečio marihuanom. Uhvaćen je s većom količinom, osuđen, ostao bez posla. Tada je prvi put nekome u porodici rekao šta mu se događalo. Fratra nisu prijavili. Umesto toga i u tom vremenu je fratar davao novac. Nije plaćao ćutanje. Pomagao je svom ljubimcu. Baš nekako u to vreme u crkvi se, kako je objavila Slobodna Dalmacija, prvi put počelo sumnjati u fratra pedofila. Sedam godina nisu uradili ništa.

Ni danas žrtva ne želi da se zna da je baš njega fratar pedofil zlostavljao. Insistira na anonimnosti.

“Jutros sam bio u crkvi svetog Frane, na jutarnjoj misi. Nešto me vuklo tamo. Ženi koja je otvorila crkvu rekao sam da imam poruku za tog fratra. Pitala je kakvu. Rekao sam joj da mu kaže da sam mu sve oprostio. Star je, ima problema sa srcem. Ne želim da umre zbog mene. Kao hipnotizisana mu je otišla da prenese poruku”, rekao je.

"Žrtvu zlostavljanja poznajem ceo život. Ne razumem ni ćutanje, ni oproštaj. No razumem stigmu, sram i strah. Strah pogotovo. Fratrovo zlostavljanje je zastarelo, a Crkva je moćna i može da bude osvetoljubiva prema onima koji pokažu da nije bezgrešna nego da zna biti itekako zla. Žrtva se i danas boji", zaključuje se u autorovom tekstu.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track