DRAMA SRPSKIH TURISTA NA BRAČU: Hrvatski ministar ih spasio od sigurne smrti (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Facebook/Istramet

nepogoda

DRAMA SRPSKIH TURISTA NA BRAČU: Hrvatski ministar ih spasio od sigurne smrti (VIDEO)

Hrvatska -

Nakon što je grmljavinsko nevreme jutros zahvatilo severni Jadran, sredinom dana proširilo se na srednju Dalmaciju.

Najjače je bilo između Hvara i Korčule gdje su pale znatne količine kiše, uz olujne udare zapadnog vetra, pa je bilo i spasavanja jahti i brodica, piše HRT.

U olujnom moru pored Milne na Braču zateklo se dvoje srpskih državljana, a u spasavanju je pomogao ministar rada Marko Pavić.

Otac i ćerka iz Beograda spasavali su brod i završili u moru. Nisu se mogli da se popnu na brod i umalo su završili na oštrim stenama. Pomogli su im ministar rada i još jedan meštanin.

Pola sata borili su se Tihomir Proševski i njegova ćerka Violeta sa nevremenom pokušavajući da usidre brod, ali sidro im je bilo preslabo da zadrži brod izložen rastućim naletima talasima i udarima vetro pa se u jednom trenutku konop koji drži sidro zapleo u propeler motora i brod je ostao bez pogona, piše 24 sata.

Proševski je skočio sa broda kako bi oslobodio propeler, a za njim je u strahu skočila i njegova ćerka. U panici, jer su se usred oluje zatekli u moru, zaboravili su da spuste merdevine i više nisu mogli da se vrate na brod.

Vidjevši ljude u moru koji su se našli između oštrih stena i broda kako traže pomoć i istovremeno pokušavaju da spase svoj brod, u pomoć im je prvi priskočio ministar rada i penzinog sistema Marko Pavić koji se našao u blizini, a potom je iz kuće na suprotnoj strani zaliva doplivao još jedan meštanin.

Boreći se sa olujnim vetrom, zajedničkim snagama, ljude su uspeli da dovedu do obale, a brod prema šljunčanoj plaži.

Grmljavinsko nevreme s obilnom kišom poslepodne je zahvatilo i neke delove Međimurja. Najteže je bilo u Orehovici, gde je u desetak minuta palo više od 50 litara kiše po kvadratnom metru. Poplavljene su ulice, dvorišta, podrumi, javlja HRT.

Na istoku Istre od popodneva su intenzivnije padavine i grmljavina, a silovit nalet kiše pogodio je Labin i istočnu Labinštinu.

Zadarsko područje je prepodne pogodilo snažno grmljavinsko nevreme, kada je palo oko 30 litara kiše po metru kvadratnom, a zabeležen je udar i 1.000 gromova.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track