KUKNJAVA HRVATSKIH TURISTIČKIH RADNIKA: Jeste vreme loše i jesmo skupi, ali su krivi i GOSTI! Nisu više kao nekad! (VIDEO)
Foto: Reuters, Profimedia

pukla sezona

KUKNJAVA HRVATSKIH TURISTIČKIH RADNIKA: Jeste vreme loše i jesmo skupi, ali su krivi i GOSTI! Nisu više kao nekad! (VIDEO)

Hrvatska -

Sa raznih strana hrvatskog Jadrana stižu informacije o podbačaju dosadašnjeg dela turističke sezone. Novi list piše kako se i turistički radnici u Opatiji žale da je ovogodišnja sezona “katastrofalna” i “duplo lošija od lanjske”.

Razloge tomu vide u lošijim vremenskim prilikama, visokoj ceni smeštaja i usluga, slabijoj platežnoj moći turista i nedostatku turističkih manifestacija. Neki uzroke traže izvan Hrvatske, u velikom povratku Turske i Grčke na turističku kartu Mediterana.

“Sezona je generalno lošija. Zapravo puno lošija od lanjske. U maju je padala kiša, u junu je jednostavno bilo manje prometa, a u julu se Opatija počela buditi tek sada. Sve to daleko je od onoga što bi trebalo da bude. Gosti tvrde da smo preskupi, cenkaju se za izlete. Drugim rečima, to više nisu oni kvalitetni gosti na koje smo navikli. Sada trenutačno imamo ‘poplavu’ Mađara, Poljaka i Čeha”, kaže jedan prodavac brodskih izleta iz jedne opatijske turističke agencije.

Dodaje da nema ništa protiv turista iz navedenih zemalja, ali svoju misao objašnjava jednom anegdotom.

“Na opatijskom molu Mađar je iz kanistra sipao benzin u svoj auto. U razgovoru s njim saznao sam da je benzin kupio u Sloveniji gde je nešto jeftiniji, pa ga u kanistrima vozi u autu. Mađari u Opatiju stižu na jednodnevne izlete koji se u njihovim agencijama prodaju za 50 evra. U marketima kupuju hranu, u parku prave sendviče i piju vino. Opatija je izgubila imidž koji je imala, a razlog takve situacije pre svega je loša politika koju vode ljudi u turističkoj zajednici. Ako stvaramo destinaciju, onda bi se trebali dogovoriti šta radimo i kamo idemo”, pojasnio je.

Da je sezona katastrofalna, za Novi list je izjavio i Kristijan Ružić iz Opatija Čartera koji u opatijskoj luci daje u najam gliser.

“Puno je manje zahteva, rezervacija je 90 odsto manje. Sve je ‘last minute’ i svi traže popuste, ali ne mogu reći za goste koje imam da su loši. S druge strane, nama preduzetnicima troškovi stalno rastu, u odnosu na prošlu godinu porasli su troškovi držanja plovila, a još uvek su uslovi loši”, kaže.

Neki, pak, opatijski turistički djelatnici kažu da ih “srpanjska rupa” ne zabrinjava previše jer se u periodu od 1. do 15. srpnja ponavlja već godinama.

“Zato bi možda bilo potrebno u tom periodu organizovati dobru manifestaciju koja će biti razlog dolaska u destinaciju. Do unazad dva dana stvarno se osetio pad prometa, ali veći je problem što smo ove godine imali slab uvod u sezonu. Maj i jun bili su jako loši, tek krajem juna, kada su bili praznici, smo nešto bolje radili. Kiša i vremenske neprilike u maju definitivno su uticale na celokupan utisak leta”, smatra Dean Luksetić, ugostitelj na opatijskom dečjem kupalištu Tomaševac.

Kurir.rs/Index.hr

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track