DRAMA HRVATSKIH DRŽAVLJANA U ZAMBIJI: Zaustavili ih na aerodromu i vratili u pritvor zbog pod istom optužbom za trgovinu decom
Foto: EPA/AARON UFUMELI

sud ih juče oslobodio

DRAMA HRVATSKIH DRŽAVLJANA U ZAMBIJI: Zaustavili ih na aerodromu i vratili u pritvor zbog pod istom optužbom za trgovinu decom

Hrvatska -

Osmoro državljana Hrvatske danas je zaustavljeno i odvedeno s aerodroma u Ndoli u Zambiji iako je juče sud u toj zemlji odbacio optužbu protiv njih za trgovanje decom i odredio da u roku od 48 časova moraju da napuste Zambiju, javljaju hrvatski mediji.

Kako Jutarnji list saznaje iz diplomatskih izvora, oni su ponovo zadržani u pritvoru zbog istih optužbi.

Imigraciona služba zaustavila ih je pre leta za Hrvatsku i ponovno odvela u zatvor u Ndoli, u kojem su bili proveli više od mesec i po dana.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je juče da je sud u Ndoli odbacio optužbu protiv četiri hrvatska bračna para koji su bili osumnjičeni da su posedovali lažna dokumenta o usvajanju dece iz DR Konga i naložio im da u roku od 48 časova moraju da napuste zemlju.

Hrvatski državljani su uhapšeni početkom decembra na aerodromu u Ndoli, a tek su pre dve sedmice, uz kauciju i zabranu napuštanja zemlje, bili pušteni da se brane sa slobode.

S njima su u trenutku hapšenja bila i usvojena maloletna deca, njih četvoro starosti od godinu do tri godine, koja su im oduzeta. Sva deca, kako su u međuvremenu potvrdile hrvatske vlasti, imaju hrvatske papire i hrvatski sudovi su potvrdili usvajanje.Njih su preuzele socijalne službe Zambije, a službeniku hrvatske ambasade dosad nije omogućeno da ih poseti.

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman juče je u Zagrebu pozdravio odluku zambijskog suda i najavio da je sledeći korak zaštita usvojene dece iz DR Konga do koje se zasad nije uspelo doći.

(Kurir.rs/Beta/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track