SEDAM ŽENA UBIJENO JE OVE GODINE U HRVATSKOJ: Glave su im došli sadašnji i bivši partneri, muževi, čak i sinovi
Foto: Profimedia Denis Lovrovic

SEDAM ŽENA UBIJENO JE OVE GODINE U HRVATSKOJ: Glave su im došli sadašnji i bivši partneri, muževi, čak i sinovi

Hrvatska -

S današnjim danom broj žena koje su ubili njihovi partneri, muževi, sinovi ili bivši muževi i partneri popeo se na sedam. Manje je to nego prošle godine kada je ubijeno 13 žena koje možemo svrstati u kategoriju femicida.

Iz Kancelarije pravobranioca za ravnopravnost polova dostavili su nam sve podatke o femicidima počinjenim do današnjeg dana u ovoj godini, a mi podsjećamo na te slučajeve i još neke okolnosti tih ubojstava. Po dva ubistva dogodila su se na području PU Zagrebačke, Varaždinske i PU sisačko-moslavačke i jedno na području PU osečko-baranjske.

1. ZAGREB, 04. JANUAR - Nakon što je nasrnuo na svoju bivšu suprugu, potpuno rastrojeni Goran Knežević (43) usmrtio je njezino 1,5 - godišnje dete u zagrebačkom naselju Kozari put, a detetovu majku je teško povredio.

Već ranije osuđivani kriminalac i porodični nasilnikobiteljski nasilnik Goran Knežević u večernjim satima u sredu 4. januara došao je do kuće svoje bivše nevenčane supruge te nakon svađe nju i njezino malo dete napao sekirom. Zadao im je teške ozljede od kojih je dete preminulo, a majka završila u kritičnom stanju.

Knežević je nakon kratkog bijega, u kojem je najprije automobilom izazvao dva sudara, a zatim sletio s ceste, počinio samoubojstvo bacivši se pod kotače jurećeg kamiona na autocesti A3.

2. IVANEC, 11. MART- Teško bolesnu Đurđu Komes (70) udarcima je ubio vlastiti sin Mario (50) u njegovu stanu. Žena je bila teško bolesna i nepokretna i on se jedini brinuo o majci i odbijao je da je smestiti u dom. Komšije su ostali u šoku kad su doznali da ju je ubio vlastiti sin.

3. PETRINJA, 17. MAJ- Gordanu Četaj (45) je u obiteljskoj kući u Petrinji gde su živeli ubio suprug Robert Četaj (52) iz, kako je navedeno, naročito niskih pobuda. Supružnici su neko vrime živeli u Njemačkoj odakle su se vratili u Petrinju. Tog dana Robert Četaj došao je kući i ubio suprugu.

4. ZAPREŠIĆ, 18/19. JUN - Angelu Ivanko Jurić (30) u zajedničkom stanu u Zaprešiću udarcima nožem je ubio suprug Franjo (29) koji je bio slabovidan. Angela je bila slepa, a susjedi su u zgradi u kojoj su živeli prethodno čuli svađu. Nakon što je usmrtio Angelu, Franjo je i sebe izrezao nožem, a u obrani je to objasnio rekavši da ga je Angela nameravala napustiti.

5. BISAG, 30. JUN - Petru Pošta (48) ubio je bivši partner Đuka Burec (56). Sjekirom je razvalio kućna vrata i upao u kuću bivše partnerica u Bisagu u Općini Breznički Hum. Sa sobom je imao i ručnu bombu koju je aktivirao i pritom usmrtio i svoju bivšu partnericu i sebe. Žrtva ga je napustila jer je bio problematična osoba.

6. CAPRAŠKE POLJANE, 1. JUL - Neđad Fetić zvani Bracan (52) je naoružan s dve vojne puške, ručnim bombama i molotovljevim koktelima, prešao iz svojeg dvorišta u susedno te bez reči počeo pucati po svima. Prvu komšinicu Ivanu J. (45) prvo je ranio u nogu, a zatim upucao na tlu. U svom pohodu pištoljem, bombom i kalašnjikovim, ranio je još četvero ljudi, među kojima i jedno dete, zapalio dve kuće i jedan automobil.

Nedavno su ga optužili za jedno ubojstvo, 10 pokušaja ubistava, tri dovođenja u opasnost života i imovine i zbog nedozvoljenog držanja oružja. Međutim, okrivljenog 58-godišnjaka tereti se da je navedena dela počinio u neuračunljivom stanju.

7. OSIJEK, 20. SEPTEMBAR - Mihaelu Berak (20) u svom stanu hicem iz službenog pištolja usmrtio je osječki policajac Marko Šmazil (27). Tužilaštvp je događaj okvalifikovao kao ubistvo nakon što je prethodno policija svog radnikaika teretila za nehajno prouzročenje smrti. Žrtva i osumnjičeni nisu se prethodno dugo poznavali. Sudac istrage prihvatio je kvalifikaciju tužiteljstva i odredio Šmazilu nakon privođenja mjesec dana istražnog zatvora.

Kurir.rs/Jutarnji

Bonus video:

01:07

Žustra rasprava uživo u programu: Femicid, statistika ubistva i reči patrijarha koje je uvredilo žene!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja