"MILANOVIĆ ĆUTAO NA ANTISRPSKU KAMPANJU, U ULTRADESNICI VIDI PARTNERE": Pupovac za Kurir o današnjim izborima u Hrvatskoj
Foto: Beta Lana Slivar Dominic, EPA Georgi Licovski

PREDSEDNIK SDSS

"MILANOVIĆ ĆUTAO NA ANTISRPSKU KAMPANJU, U ULTRADESNICI VIDI PARTNERE": Pupovac za Kurir o današnjim izborima u Hrvatskoj

Hrvatska -

Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), glasao je danas u Zagrebu na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i u izjavi za Kurir govorio o antisrpskoj kampanji koja je prethodila izlasku na birališta.

Tokom predizborne kampanje viđene su i žestoke međusobne optužbe premijera Andreja Plenkovića i predsednika Zorana Milanovića.

- Kampanja je bila veoma polemična i oštra, dugo nije bila tako konfrontirajuća i da se reči nisu birale, a programi i ideje su uglavnom bili u drugom planu - kazao je Pupovac.

On je, u vezi s odnosom prema Srbima u završnoj fazi kampanje, rekao da su neke stranke posegle za asrsenalom antisrpske kampanje i to je ono što se karakertično za nju.

HRT je ranije objavio da su vandali uništili plakat SDSS na šibenskom Baldekinu, koji je postavljen kao deo kampanje uoči parlamentarnih izbora na koje je Pupovčevastranka izlazi pod sloganom "Hrvatskoj su potrebni Srbi".

Navedeno je da su na plakat s natpisom "Hrvatskoj su potrebni Srbi jer puna Arena prija svima", huligani izbrisali "Srbi", pa je ostao tekst "Hrvatskoj je potrebno jer puna Arena ne prija svima“.

Milorad Pupovac
Milorad Pupovacfoto: Beta Lana Slivar Dominic

Prethodno su nepoznate osobe u zagrebačkom naselju Sopot crnom bojom prefarbale deo teksta "Hrvatskoj su potrebni Srbi jer puna Arena prija svima" i dopisale "na vrbe", pa je na plakatu pisalo "Srbe na vrbe".

Pupovac za Kurir navodi da su nakon tih incidenata sa bilbordima neke ekstremno desničarske stranke okupljene oko Domovinskog pokreta počele da vode antisrpsku kamoanju.

- Optuživali su nas da stvaramo srpski svet u Hrvatskoj, a oni su treća ili četvrta stranka po jačini, tu je vukovarski gradobnačelnik Ivan Penava i drugi, to je u velikoj meri kampanju učinilo toksičnom i vratilo nas desetak godina unazad - kazao je Pupovac.

Zoran Milanović
Zoran Milanovićfoto: AP Darko Bandic

On je objasnio i kako se vlast ponela prema toj antisrpskoj kampanji.

- Predsednik Zoran Milanović se nije izjašnavao i on u njima (ultradesničarskim strankama) vidi partnere, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je tražila da se uklone zvanični plakati upereni protiv (predsjednik Glavne skupštine SDSS) Vojislava Stanimirovića i mene - rekao je Pupovac.

Andrej Plenković
Andrej Plenkovićfoto: NICOLAS MAETERLINCK / Belga Press / Profimedia

Predsednik SDSS je naveo da Srbi u Hrvatskoj očekuju da će ta stranka dobiti tri mandata u Saboru.

- Očekujemo da će Srbi glasati za nas, iako je za većinu problem da traže poseban glasački listić i to u posebnoj izbornoj jedinici, moraju da traže da glasaju kao pripadnici nacionalne manjine što je posebno otežavajuća okolnost za Srbe u gradovima. To nije u skladu s ustavom jer se time narušava tajnost biračkog postupka i naravno ljudi su izloženi nelagodi, pa i strahovima od javnog pokazivanja svoje etničke pripadnosti - zaključio je Pupovac.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:15

PUPOVAC ZGROŽEN ZABRANOM POSETE PREDSEDNIKU SRBIJE: Ovaj propust nije smeo da se desi, da ne može da dođe u posetu Jasenovcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja