DA LI JE OVO NOVI PREMIJER UMESTO PLENKOVIĆA? Osvojio je najviše glasova u Hrvatskoj, a po ukusu je ULTRADESNICE
Foto: Beta/Lana Silvar Dominic

IVAN ANUŠIĆ DO SADA BIO MINISTAR ODBRANE

DA LI JE OVO NOVI PREMIJER UMESTO PLENKOVIĆA? Osvojio je najviše glasova u Hrvatskoj, a po ukusu je ULTRADESNICE

Hrvatska -

U Hrvatskoj se nakon parlamentarnih izbora, na kojima je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu u Saboru, pominje nova opcija za sastavljanje vlade sa tom strankom na čelu.

Sajt Indeks navodi da bi po njoj Ivan Penava, predsednik trećeplasiranog Domovinskog pokreta (DP) i gradonačelnik Vukovara, mogao da pristane na koaliciju s HDZ, ali pod uslovom da premijer ne bude Plenković, već dosadašnji ministar odbrane Ivan Anušić.

Navodi se da je Anušić prilično omiljen među biračima desnice i da nema averziju prema DP, za razliku od Plenkovića koji je to mišljenje dokazao i kada su objavljeni snimci na kojima pogrdno govorio o Penavi.

Indeks navodi da bi Penava tako i pred svojim biračima i strankom lakše opravdao koaliciju s onima koje je do juče i sam prozivao, ali se dodaje da je teško reći šta bi bilo sa Plenkovićem u tom slučaju.

Kao najverovatnija opcija pominje se odlazak u Brisel i funkcija u institucijama EU, jer on ne bi pristao na neke sporedne uloge nakon što je osam godina bio na čelu vlade.

Ivan Anušić
Ivan Anušićfoto: Beta Edvard Susak

Na društvenoj mreži X (bivši Tviter) oglasio se Anušić, koji je dobio najviše glasova birača u celoj Hrvatskoj.

- Još jedna izborna pobeda, još jednom ste dali najveće poverenje HDZ. Nacionalno 61 mandat, u mojoj IV. izbornoj jedinici sedam mandata. Slavonci, Baranjci, Podravci - vas 37.527 poverilo je svoj glas meni - hvala vam na tome! Rekordan broj preferencijalnih glasova nije samo izuzetna čast nego i velika odgovornost. I rezultat upornog i predanog rada. Budi i ti deo hrvatske priče i još snažnije - napisao je dosadašnji Plenkovićev ministar odbrane.

HDZ i Plenković su se oglasili na Fejsbuku nakon osvajanja i poručili da će se uskoro znati sa kim će formirati novu većinu u Saboru.

Iza HDZ, koji je u sredu osvojio 61 poslanički mandat, sa 42 poslanika nalaze se Reke pravde, koalicija na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) koju je podržao hrvatski predsednik Zoran Milanović, a treće mesto je pripalo ultradesničarskom Domovinskom pokretu koji će imati 14 poslaničkih mesta.

Andrej Plenković
Andrej Plenkovićfoto: NICOLAS MAETERLINCK / Belga Press / Profimedia

Iza njih su Most sa 11, Možemo! sa deset, SD/IDS i NPS sa po dva i stranka Fokus sa jednim poslanikom.

(Kurir.rs/Index/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track