ČISTAČICA IZ ZAGREBA NAGLO PODIGLA KANTU SA VODOM, PA JE PRESEKLO U LEĐIMA: Država treba da joj isplati BASNOSLOVNU nadoknadu
Foto: Shutterstock

VEĆA JE OD GODIŠNJE PLATE

ČISTAČICA IZ ZAGREBA NAGLO PODIGLA KANTU SA VODOM, PA JE PRESEKLO U LEĐIMA: Država treba da joj isplati BASNOSLOVNU nadoknadu

Hrvatska -

Čistačica iz Zagreba je naglo podigla kantu sa vodom pa ju je preseklo u leđima. Bolnica sada mora da joj plati oko 10.000 evra.

Kako je u petak presuđeno, čistačica je bila zaposlena u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu. Tvrdi kako je kobnog dana digla kantu sa 20 litara vode, što svakodnevno radi, pa ju je "preseklo u lumbalno-sakralnom delu kičme pa je osetila jake bolove".

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje joj to nije priznao kao povredu na radu uz obrazloženje da kod nje “postoje ranije predispozicije bolesti te druge degenerativne promene kičme”.

Diskus hernija

Čistačica je na sudu ispričala kako takvu kantu s vodom diže po sto puta s obzirom da na odeljenju bolnice ima 20 soba koje treba počistiti po dvaput dnevno svaku.

“Kanta se stavlja u jednu kantu iz koje ju je potrebno, nakon što se natoči voda, izvaditi van i staviti na kolica koja su na podu. Dok sam vadila kantu jako me je preseklo i u tom položaju sam ostala. Pružali su mi pomoć na hitnoj”, ispričala je žena koja je u vreme povrede imala 38 godina.

Medicinski veštak dr. Božidar Šebečić rekao je kako je u tom događaju žena zadobila akutni bolni lumbalni sindrom koji ne predstavlja bolest nego sindrom, a uzrok može biti mehanička povreda kičme ili degenerativne promene, odnosno diskus hernija.

“Žena je od ranije imala verifikovan bolni sindrom lumbalni sindrom koji je bio posledica diskus hernije. Dizanje većeg tereta predstavlja tipični mehanizam koji može dovesti do pojave akutnog bolnog lumbalnog sindroma.

I to s kamatama

Nakon pojave bolova pregledana je od strane neurohirurga. Preporučeno joj je mirovanje, injekcije kortikosteroida i analgetika. Sprovedena joj je fizikalna terapija. Na bolovanju je bila četiri i po meseca. Od 2014. godine povremeno se lečila zbog bolnog lumbalnog sindroma.

Zbog povrede kod tužiteljteljke je došlo do pogoršanja funkcionalnog stanja lumbalnih pršljenova, bolovi su postali intenzivniji, došlo je smanjenja pokretljivosti lumbalnog dela kičmenog stuba, naglasio je veštak.

Bez obzira što joj HZZO to nije priznao kao povredu na radu, sud je ove nedelje čistačici dodelio odštetu od 4.400 evra i troškove postupka od 3.100 evra. Postane li presuda pravosnažna, moraće da joj se obračunaju i kamate koje stižu iz 2017. godine.

S kamatama bi ukupan iznos mogao biti oko 10.000 evra.

(Kurir.rs/Danica/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:57

POSLODAVCI IZBEGAVAJU ODGOVORNOST, PA NE PRIJAVLJUJU POVREDE NA RADU Više od 40 radnika umrlo prošle godine: Ovo kaže zakon!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track