FAŠIZAM SE RAĐA USRED EVROPSKE UNIJE: Oni su za dom spremni, a to nikom ne smeta
Foto: Shutterstock

Sramna peticija

FAŠIZAM SE RAĐA USRED EVROPSKE UNIJE: Oni su za dom spremni, a to nikom ne smeta

Hrvatska -
Pokrenuta je inicijativa da se poznati ustaški pozdrav uvede u hrvatsku vojsku, a do sada ima više od 3.000 potpisnika

ZAGREB - Iako je ova inicijativa objavljena još pre dve nedelje, hrvatski zvaničnici još nisu reagovali. Potpisnici internet peticije traže da se pozdrav "Za dom spremni" uvede u službenu upotrebu u Oružane snage Hrvatske i u pismu hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović i predsedniku HDZ Tomislavu Karamarku traže da predlože izmene Zakona o vojsci kako bi se taj pozdrav ozvaničio.

Organizatori internet peticije kažu da je inicijativu potpisalo 3.200 ljudi i da su među potpisnicima akademici, biskupi i fudbaleri, novinari: akademik Josip Pečarić, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, fudbaler Josip Šimunić, akademik Stanko Popović, bivši direktor Hrvatskog instituta za istoriju Mirko Valentić, predsednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta Zvonimir Šeparović, advokat Zvonimir Hodak, bivši politički emigrant Nikola Štedul, don Anđelko Kaćunko, franjevac Miljenko Stojić, novinar Velimir Bujanec i drugi.

Potpisnici peticije tvrde da je pozdrav "Za dom spremni", koji je za vreme Drugog svetskog rata bio pozdrav ustaškog pokreta, zapravo starohrvatski pozdrav. Oni podržavaju incijativu koju je preko fejsbuka pokrenuo nekadašnji komandant odbrane Vukovara Branko Borković - Mladi Jastreb da se taj poklič uvede u zvaničnu vojnu upotrebu, prenosi portal index.hr.

Navodi se da bi se uvođenjem takvog pozdrava u službenu upotrebu negovala hrvatska kultura i tradicija. U suprotnom, protivnici tog pozdrava mogli bi sutra doći na ideju da nam zabrane zagrebačku katedralu ili Sinjsku alku, kažu potpisnici peticije u pismu predsednici Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track